Un total de 412 empreses catalanes traslladen la seu social a la Comunitat Valenciana des de l’1-O
El Banc Sabadell i La Caixa van ser les primeres grans entitats a canviar de domicili.
Un any després del referèndum d’independència de l’1 d’Octubre a Catalunya, la Comunitat Valenciana s’ha convertit en un pol d’atracció per a les empreses catalanes. La Caixa i el Banc Sabadell van ser els casos més coneguts, però no els únics, ja que en aquests mesos, fins a 412 empreses catalanes han traslladat la seu social al nostre territori.
L’èxode s’iniciava amb el Sabadell, que va traslladar el domicili social a Alacant només quatre dies després de l’1-O, i el seguia CaixaBanc que posà rumb a València. Les companyies asseguraven que aquestes decisions estaven motivades per la incertesa política i econòmica generada pel referèndum, i que amb el canvi optaven per la millor manera de protegir els clients, treballadors i accionistes. A més, van assegurar que, davant una hipotètica independència de Catalunya, continuarien tributant a Espanya.
Segons el Col·legi de Registradors, unes altres 410 empreses catalanes han seguit l’exemple de les banqueres. Segons el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, açò és una mostra de l’estabilitat de l’economia valenciana. ‘‘Només l’arribada de les dues firmes bancàries suposa 2.500 milions més de PIB valencià”.
La Comunitat Valenciana és la segona autonomia que més empreses ha rebut, per darrere només de Madrid, i tot i que aquest fenomen ha incrementat el PIB autonòmic, no ha implicat la creació d’ocupació ni importants beneficis econòmics via impostos.
Les empreses catalanes amb nou domicili paguen a la Comunitat Valenciana l’impost d’activitats econòmiques i el de societats, però la repercussió econòmica no es pot quantificar perquè els dos impostos els recapta l’Agència Tributària i després es liquiden als ajuntaments i a la Generalitat dins de partides globals.