Vicent Marzà: “A Europa posen com a exemple el plurilingüisme de l’educació valenciana”

El conseller d’Educació assenyala que l’ensenyament concertat “és necessari”, però no per a segregar alumnes.

Vicent Marzà en 'À Punt NTC Matí'
Vicent Marzà en 'À Punt NTC Matí'

Un exemple per a Europa. Així veuen des de fora d'Espanya el model de plurilingüisme del sistema educatiu valencià. Almenys, així ho ha assegurat el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà. En declaracions a À Punt NTC Matí, Marzà també ha assenyalat que a hores d’ara en tots els centres de la Comunitat Valenciana es pot aprendre el castellà. “No hi cap cap xiquet o xiqueta valencià que no sàpia castellà”, ha indicat el conseller.

Un fet que, segons ha comentat Marzal, no passava amb el valencià o l’anglés, i que per aquest motiu “era necessari” fomentar l’aprenentatge d’aquestes llengües “perquè són riquesa i obrin portes”. En aquest sentit, el conseller d’Educació ha indicat que s’estan posant en marxa els recursos necessaris per a afavorir la realitat plurilingüe al nostre territori, com ara els 10.000 professors i professores que s'estan formant en anglés, o els auxiliars de conversa.

Sobre l’educació concertada, Marzà ha assegurat que “és necessària”, però que això no vol dir que servisca per a segregar alumnes. Així mateix, s’ha mostrat crític sobre la negativa dels tribunals de baixar la ràtio d’alumnes per classe. Marzà pensa que és un fet que demostra que "una part de l’educació concertada busca fer negoci i no el que és millor per a les xiquetes i els xiquets”.

Menys barracons i més beques universitàries

Sobre la promesa de la Generalitat de posar fi als barracons aquesta legislatura, el conseller d’Educació ha indicat que, a hores d’ara, els centres que estaven íntegrament en aquestes estructures ja estan construïts o en construcció, amb més de sis-centes actuacions i un pressupost de tres-cents milions d’euros. En aquest sentit, ha afirmat que s’està “posant orde” a una situació que venia de vint anys de govern popular amb, segons dades del conseller, huit mil alumnes que estudiaven en barracons.

Així mateix, Marzà ha donat valor a “l’esforç” que està fent la Generalitat per a facilitar l’accés a la universitat a les persones que tenen menys recursos, a partir de l’augment de la quantitat per ajuda i amb la baixada de taxes, unes beques que, segons ha dit, són "pioneres” a tot l’Estat. A més, ha alertat el govern de Pedro Sánchez del perill que suposa que tots els becaris cotitzen a la Seguretat Social. Per al conseller, cal distingir entre les beques que formen part del programa acadèmic d’una titulació, que “no han de ser treball”, dels contractes de pràctiques i figures similars.

També et pot interessar

stats