28A

Puig: "La pròxima legislatura serà la de la solució valenciana"

35 min.

El candidat del PSPV a presidir la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que el canvi en el model de finançament autonòmic és "irrenunciable" i que la pròxima serà la legislatura "de la solució valenciana". Puig s'ha pronunciat així durant una entrevista en À Punt, la quarta que ofereix la televisió pública valenciana abans de les eleccions autonòmiques del 28 d'abril. 

El secretari general dels socialistes valencians ha tornat a denunciar l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana i ha recordat que el president del govern central, Pedro Sánchez, s'ha compromés en actes de campanya a Castelló i València a resoldre la situació si torna a ocupar La Moncloa. 

Preguntat pel paper de la Comunitat Valenciana en el tauler polític espanyol, Puig ha celebrat que, amb l'avançament electoral i la doble cita electoral del 28A, "s'ha visibilitzat el problema valencià a Madrid" i el territori ha aconseguit "situar-se en un espai que no tenia". Així, ha assegurat que "el més raonable" és que de les urnes isquen un govern autonòmic i un altre central liderats pel PSOE. 

Sobre la irrupció de Vox, el candidat socialista s'ha mostrat preocupat i ha afirmat que "allò més dur és la contaminació de les idees de l'extrema dreta en la dreta democràtica". "Tornar a les dues Espanyes i al frontisme no va enlloc", ha dit Puig, qui afegit que "sense moderació no hi ha futur".

Un govern de coalició amb "mirades diferents"

Davant de les acusacions de l'oposició, que considera que haver entregat la política educativa a Compromís ha suposat un adoctrinament a les escoles, Ximo Puig ha defés l'acció del Consell. "Hem sigut un govern de coalició que té mirades diferents, però un govern", ha dit. Sobre l'estructura del futur l'executiu, en cas que es reeditara el pacte amb la formació liderada per Mónica Oltra, ha assegurat que "cal avaluar el que s'ha fet, què ha sigut positiu", i ha incidit que caldrà "plantejar un govern de futur". "Ja sabem quins són els dèficits i quines són les noves oportunitats", ha dit.

Polítiques socials

De les mesures del seu programa, Puig ha destacat el compromís de posar fi als barracons en la pròxima legislatura amb l'activació del pla Edificant i la voluntat de valorar la igualtat d'oportunitats amb l'augment de les beques universitàries. També ha dit que premiaran "l'esforç i el treball" de l'alumnat amb la matrícula gratuïta per a aquelles persones que aproven el curs sencer. Quant a la sanitat pública, el líder del PSPV ha reconegut que "hi ha un problema real" amb les llistes d'espera i ha llançat la proposta de creació d'un "comandament únic" que gestione i coordine els departaments. 

Habitatge

Pel que fa a la bombolla del lloguer, el líder socialista ha dit que "no es pot deixar la gent sense casa" i s'ha mostrat crític amb una situació en els preus que fa que, per a moltes famílies, significa "una part substancial del sou i els impedeix tindre un projecte de vida normalitzat". Amb tot, ha afirmat "no hi ha solucions màgiques a un problema tan greu" i ha plantejat algunes accions que des de la Generalitat podran posar en marxa per a garantir un lloguer assequible. Així, s'ha compromés a augmentar el parc públic d'habitatge i també, amb la cooperació del sector privat i dels ajuntaments, posar en el mercat almenys 10.000 cases de lloguer. 

"L'objectiu de la plena ocupació és irrenunciable"

Pel que fa a la precarietat i la temporalitat en l'ocupació, Ximo Puig ha apuntat que, tot i que "els indicadors econòmics i socials han millorat", proposa posar en marxa un "pla per a la dignificació del treball i millora de les condicions laborals". Segons ha explicat, "l'objectiu de la plena ocupació és irrenunciable", d'igual manera que ho és el diàleg social amb sindicats i empresaris. Puig ha assenyalat que, si encapçalen el Consell, hauran de treballar en el disseny del nou model econòmic, en què la digitalització i la intel·ligència artificial tindran un pes important. 

Lluita contra les violències masclistes

Sobre el desafiament que suposa la lluita contra les violències masclistes, el candidat del PSPV ha cridat a la unitat de les forces polítiques i a l'aplicació "sense partidismes" del pacte valencià contra la violència de gènere. "Quan hi ha un assassinat, fracassem tots", ha dit. 

Puig s'ha mostrat convençut que s'han d'atacar les causes del problema, que, segons ha dit, tenen a veure amb la ideologia masclista. "Les dones que denuncien han de tindre clar que el sistema democràtic estarà amb elles", ha afegit.

stats