Vox entra en la mesa del Congrés amb una vicepresidència

La formació d'ultradreta tria el diputat valencià Ignacio Gil Lázaro, que ja va estar en l'òrgan entre 2004 i 2015 amb el PP.

El diputat valencià Ignacio Gil Lázaro (Vox) és el nou vicepresident quart del Congrés
03 de desembre 2019 - 16:15

Vox ha aconseguit la vicepresidència quarta del Congrés en les votacions de la sessió constitutiva de la cambra. Fracassa així el "cordó sanitari" que van promoure PSOE, Unides Podem i altres forces polítiques per a evitar que la formació d'extrema dreta entrara en l'òrgan de govern de la cambra baixa. Els partits només han posat en lliça quatre candidats per a quatre places i la formació de Santiago Abascal, amb 52 diputats, no ha tingut competència per a aconseguir la seua quota.

El triat ha sigut el diputat valencià Ignacio Gil Lázaro, que ja va ser membre de l'òrgan de govern del Congrés entre 2004 i 2015, quan militava en el PP.

En les votacions, el PSOE ha col·locat Alfonso Rodríguez Gómez de Celis com a vicepresident primer. Per la seua banda, el PP, amb el suport de Ciutadans, ha situat Ana Pastor com a segona vicepresidenta. Unides Podem, amb els vots dels independentistes d'ERC i Junts, ha col·locat Gloria Elizo com a tercera vicepresidenta.

Dels 348 vots emesos, 108 han sigut a favor d'Alfonso Rodríguez (PSOE), 101 vots per a Ana Pastor (PP), 77 ha rebut Gloria Elizo (Unides-Podem) i 52, Ignacio Gil Lázaro (Vox).

Mesa del Congrés: 3 PSOE, 3 Unides-Podem, 2 PP i 1 Vox

Després de les votacions, Gerardo Pisarello (Unides Podem) és el secretari primer i Sofia Hernanz (PSOE) la secretària segona. Quedarà com a secretari tercer de la Mesa el diputat d'Unides Podem Javier Sánchez (60 vots) i com a quart, el del PP Adolfo Suárez Illana (58 vots). L'empat entre dos candidats a ocupar la primera i la segona secretaria de la mesa del Congrés a 67 vots ha obligat el president de la mesa d'edat a convocar una nova votació i Pisarello ha guanyat amb 91 vots.

Vox queda, per tant, fora de la secretaria a causa dels moviments d'última hora entre els partits, que han presentat sis candidats per a quatre llocs. Per tant, no formarà part de les quatre secretaries el seu candidat, José María Figuaredo, ja que només li han sostingut els 52 diputats de la formació d'Abascal. Com que només hi havia un candidat del PSOE a les secretaries i dues d'Unides Podem, l'intercanvi de paperetes entre aquestes formacions i les d'àmbit nacionalista han permés l'exclusió del de Vox. És el contrari del que ha ocorregut en la votació anterior per a la designació de les quatre vicepresidències

D'aquesta manera, els partits d'esquerra es queden sis llocs en la mesa del Congrés: tres per al PSOE i tres per a Unides Podem. El PP es queda amb dos i Vox amb una vicepresidència.

En el Senat, Cristina Narbona (PSOE) és la nova vicepresidenta i Pío García Escudero (PP) ha sigut elegit vicepresident segon. La mesa del Senat queda amb 3 lloc per al PSOE, 3 per al PP i 1 per al PNB (cedit pels socialistes).

També et pot interessar

stats