34 detinguts a Catalunya en la nit més violenta des de l’inici de les protestes per l’empresonament de Hasél
A València, l’oficina de Caixabank es va blindar per por d'aldarulls, però des de divendres no hi ha hagut cap concentració.
Les protestes per a demanar la llibertat del raper Pablo Hasél, condemnat a nou mesos de presó per enaltiment del terrorisme, han deixat una nova nit de disturbis en ciutats com Barcelona, Lleida i Tarragona. La capital catalana ha viscut la nit més violenta des que van començar les mobilitzacions, i ha acabat amb 31 detencions, de les 34 que van haver-hi aquesta passada nit.
La concentració d’aquest dissabte va reunir 6.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, a la plaça de Catalunya i va transcórrer pacíficament fins que alguns manifestants violents van començar a cremar contenidors i llançar objectes contra els Mossos d’Esquadra.
Grups d’activistes van saquejar comerços al passeig de Gràcia i van atacar dos edificis emblemàtics: el de la Borsa de Barcelona i el Palau de la Música Catalana, declarat patrimoni de la humanitat, i que ha aparegut hui amb les vidrieres modernistes trencades.
Alguns dels moments més tensos es van produir al barri de Gràcia, on van haver-hi càrregues policials i enfrontaments entre els joves radicals i els agents.
Els Mossos d’Esquadra van manifestar aquest dissabte el seu malestar i està previst que aquest diumenge es reunisquen, a petició dels sindicats, amb el conseller d'Interior català en funcions, Miquel Sàmper.
Tranquil·litat a Madrid i València
Altres ciutats on també s’han viscut incidents violents a la nit han sigut Lleida, Tarragona, Palma i Pamplona. A Madrid, la concentració de centenars de persones a la plaça de Callao, custodiada per centenars d’agents de la policia, va finalitzar sense que hi haguera cap incident.
A València, i en previsió de possibles protestes, entitats com Caixabank van decidir aquest dissabte blindar-se i tapiar els grans finestrals de l’oficina del centre de la ciutat. No obstant això, al cap i casal no s’ha convocat cap concentració ciutadana des de divendres, quan els 8 detinguts per les mobilitzacions de dijous, amb incidents i càrregues policials, van passar a disposció judicial i, finalment, els van posar en lliberat amb càrrecs.
L'actuació dels agents ha desencadenat una allau de crítiques i ha causat controvèrsia en el govern del Botànic. Segons ha pogut saber À Punt, la delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana obrirà una investigació per a esbrinar si els antidisturbis es van excedir o no en la seua intervenció. Dimarts tenen previst reunir-se la delegada del govern, Gloria Calero, i la cúpula de la Policia Nacional al càrrec del dispositiu que va intervindre en les concentracions de dijous i dimarts passats, per a revisar “amb mirada crítica” les diferents imatges i gravacions de la intervenció policial.