• Adverteixen de cinc punts perillosos per al bany al riu Millars

  Notícies Societat | la Canal de Navarrés | 06/07/2018 19:55
  Teresa Violeta
  Un dels punts del Millars on resulta perillós realitzar salts des de les roques al riu

  Un dels punts del Millars on resulta perillós realitzar salts des de les roques al riu

  El Consorci del riu Millars ha realitzat un informe sobre els punts negres per al bany ubicats al paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars. Es tracta de zones molt perilloses per a nadar on, els últims anys, s'han produït diversos ofegaments.

  El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, format pels ajuntaments d'Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat ha preparat un informe sobre aquelles zones conflictives per al bany localitzades a la zona protegida. L'estudi fa referència expressa a la integritat i la seguretat de les persones i l'impacte sobre el paisatge.

  S'han detectat cinc zones perilloses per a prendre el bany. Prenent com a referència la zona més alta de la desembocadura, la primera ubicació es localitza entre el pont de la CV-10 i el pont de l'autopista AP-7, concretament al marge dret del riu i al terme de Vila-real. Ací hi ha un salt d'uns 25 metres d'alçària freqüentat per joves vila-realencs.
   
  Segons ha explicat el guarda rural del Consorci, David López: “El 90% de les persones que utilitzen este salt perillosíssim són joves, i alguns menors d'edat. La integritat dels banyistes està constantment en perill perquè el salt és realment arriscat. A més, és una zona ocupada per la llúdria i, per tant, s'ha d'evitar la presència dels banyistes. Però cal insistir que, en primer lloc, el més important és la seguretat i la integritat dels banyistes i, en segon lloc, la presència d'un animal protegit que ha tornat al Millars”.

  Perillositat dels assuts

  Els assuts són altres de les zones habituals i tradicionals per al bany dels joves imprudents. L'assut de Vila-real és un lloc freqüentat per nombrosos banyistes que utilitzen la infraestructura hidràulica per a llançar-se al riu sense conéixer la perillositat d'aquestes construccions. "És una  zona molt perillosa per al bany pels corrents subaquàtics que produeix l’assut mateix. Ací ja s'ha ofegat gent, de fet des que estem en el servei de vigilància hem conegut dos casos d'ofegaments. La zona està perfectament senyalitzada com a lloc perillós per al bany, però algunes persones fan cas omís als senyals", ha explicat López.

  Seguint riu avall es troba el molí del Terraet, també al terme de Vila-real. L'edifici està en un estat ruïnós. Els joves accedeixen a l'edifici per a llançar-se al riu en un salt de vora 10 metres. Segons l'informe del Consorci, el salt mateix és perillós per als banyistes, però també el fet que puguen patir algun accident per un despreniment de l'edifici. A poca distància del molí del Terraet està l'assut Comunitari ubicat al marge esquerre, al terme d'Almassora. Com en el cas de Vila-real també és una infraestructura molt perillosa per al bany com a conseqüència dels corrents que solen engolir-se els banyistes. 

  Finalment, aigües avall del Millars estan les Reballadores o assut de Borriana. Este lloc està perfectament senyalitzat pel Consorci riu Millars com a zona perillosa per a prendre el bany i els anys que baixa aigua també és un punt negre d'afluència de banyistes.