• Aigua de l’aixeta per a un món més sostenible

  Notícies Societat | 15/04/2019 11:55
  Lorena Hernández

  L’accés a l’aigua és un dret humà que està reconegut per Nacions Unides, un bé essencial al qual s’ha de poder accedir de forma senzilla. L’aigua de l’aixeta reuneix el requisit d'estar a l’abast, de tindre un preu menor que l’embotellada i no emprar plàstic. Per aquest motiu, la Unió Europea anima els estats membres perquè milloren la qualitat d’aquesta aigua.

  Una proposta que també ha tingut ressò en les xarxes socials. A Espanya, s’han llançat campanyes com ara una de l’Associació Espanyola d’Operadors Públics d’Abastament i Sanejament, que amb l’etiqueta en castellà #ProGrifo vol promoure el consum d’aquest tipus d’aigua. De la mateixa manera, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) també està promovent en xarxes amb l’etiqueta #PideJarraDeAgua que els bars i restaurants proporcionen el consum gratuït d’aigua d’aixeta.

  Des de l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (Avacu) també s’aposta perquè es promoga el consum d’este tipus d’aigua, encara que reclamen la millora del sabor. “El que demanem a l’administració és que la qualitat i la seguretat de l'aigua d'aixeta siga incontestable i que els consumidors hi puguen accedir de la manera més senzilla possible”, ha assenyalat el president, Fernando Moner, en la secció de xarxes de Les notícies del matí.

  Avacu també aposta perquè les institucions i universitats decidisquen de quina manera i quines condicions poden ser les més adients perquè l’aigua d’aixeta es puga consumir de la millor manera possible. “Cal anar incorporant millores en la qualitat del sabor”, ha assegurat. En aquest sentit, Moner creu que l’Observatori de l’Aigua pot ser un bon fòrum de debat per a incorporar aquesta reivindicació.