Així es prepara València per a acollir el passatge de l'Aquarius
El dispositiu d'atenció implica diferents administracions, ONG i altres entitats i actúa en l'àmbit sanitari, jurídic i psicològic.
La ciutat de València es prepara per a l'arribada dels 629 immigrants de l'Aquarius, el vaixell de rescat de l'ONG francesa SOS Mediterranée. El dispositiu d'acollida implica diverses administracions, ONG, col·legis professionals i altres entitats que estan mantenint reunions des de dimarts per a garantir la coordinació en les actuacions. Aquest dimecres hi ha també prevista una comissió tècnica coordinada pel Centre de Coordinació d'Emergències amb la col·laboració de la Creu Roja per a determinar tots els detalls que cal tindre en compte en l'atenció a les persones desplaçades.
Serà aquesta entitat la que s'encarregarà de desplegar l'operatiu de primer acolliment, per l'experiència que té en aquest tipus d'accions humanitàries. En primer lloc, segons ha explicat Íñigo Vela, cap de la Unitat d’Emergències de la Creu Roja, a Les notícies del matí, es fa una revisió mèdica, "al port si és possible", per a valorar l'estat de les persones que arriben. Aquelles que ho necessiten són enviades a centres hospitalaris, la resta rep aliments i roba.
Es calcula que a l'Aquarius viatgen 11 nadons i quatre dones embarassades. També hi ha una quinzena de persones amb problemes causats per cremades greus, segons ha confirmat Mila Font, portaveu de Metges sense Fronteres a la Comunitat Valenciana en declaracions a Les notícies del matí. Font ha explicat també que a bord hi ha històries molt dures i ha descrit el viatge a l'Aquarius com a "terrible".
Per a canalitzar adequadament totes les mostres de solidaritat i d'ajuda per a la recepció i acolliment de l'Aquarius, la Generalitat Valenciana ha habilitat un telèfon i un correu:
☎ 96 342 80 99
✉ aquarius@112cv.gva.es
Seran persones refugiades
A més d'un reforç dels dispositius sanitari i psicològic, la Generalitat també ha previst un augment en el número de traductors, de forenses i de personal al servei de la fiscalia, per a atendre les necessitats jurídiques dels immigrants. La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha explicat que a tots se'ls pot aplicar la figura de "refugiats de prima facie", que s'aplica en cas d'eixides massives de països on la vida de les persones corre un risc greu per guerres o catàstrofes naturals.
Sobre els 123 menors que es calcula que viatgen a l'Aquarius, Consuelo Benavente, fiscal de menors de València, ha insistit que cal parar atenció especial a la seua situació per a garantir que es respecten els drets. Ara bé, "la primera mesura serà determinar si efectivament són menors o no", segons ha dit també en declaracions a l'informatiu de matí de la ràdio d'À Punt. Amb aquest objectiu s'ha creat també un servei de guàrdia especial de l'Institut de Medicina Legal de València.
Ciutats acollidores
Diferents municipis de la Comunitat Valenciana s'han oferit per a acollir els migrants de l'Aquarius. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha qualificat la resposta dels municipis valencians de "massiva, immediata i amb molta implicació". A tall d'exemple, l'Ajuntament de Castelló ha posat la ciutat i els seus recursos a disposició de la Generalitat per a col·laborar en totes les accions necessàries. Castelló disposa d'un pla municipal d'acolliment per a donar suport a les persones que arriben a la Unió Europea fugint de les crisis humanitàries. Està consensuat amb les ONG, el bisbat i les associacions de veïns. L'Ajuntament d'Alcoi també s'ha mostrat disposat a acollir els immigrants i l'Arquebisbat de València ha anunciat que ofereix tots els seus recursos per a atendre'ls, si finalment arriben.
També altres comunitats espanyoles, com ara Canàries, Aragó, Castella-la Manxa, País Basc, Balears i Catalunya han expressat la voluntat d'acollir migrants de l'Aquarius.
A València, una iniciativa ciutadana ha organitzat a través de Facebook un acte de benvinguda de l'Aquarius al port de València, i fan una crida a la participació a les valencianes i dels valencians.
Qüestions pendents
Entitats com València Acull han celebrat que la societat valenciana siga la destinació de les més de 600 persones de l’Aquarius, però han exigit que quan desembarquen en el port de València no les detinguen, ni siguen enviades al Centre d’Internament per a Estrangers de Sapadors ni en cap altre CIE de l’Estat espanyol, sinó que el Govern espanyol es comprometa a documentar-les "perquè poden refer les seues vides en les mateixes condicions que qualsevol altre valencià o valenciana". Alhora, i després del capítol de tensió entre Itàlia i Malta, han reclamat que la Unió Europea canvie radicalment les polítiques migratòries, i "que tots els països complisquen les seues obligacions internacionals per a assistir les persones que es troben en perill durant un procés migratori", entre d'altres. Per a aquest dijous hi ha també convocada una assemblea de col·lectius d'objectiu no assistencial per a demanar "una acollida real, humana digna i integral per a totes i tots". La convocatòria destaca que "en la ciutat receptora de l'Aquarius hi ha un CIE, hi ha sol·licitants (de refugi) dormint al carrer i altres deficiències".