Alacant ret homenatge al capità de l'Stanbrook, l'últim vaixell a l'exili

La Comissió Cívica d'Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica recorda el mariner.

L'Stanbrook, al port d'Alacant
L'Stanbrook, al port d'Alacant

En la mitologia grega un heroi era el personatge que sense ser un déu era capaç de fer prodigis. Els herois inspiraven epopeies i cançons de gesta. A Alacant cap epopeia recorda l'heroi mariner Archibald Dickson. Almenys, fins ara. La Comissió Cívica d'Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica ret homenatge a Dickson, un modest mariner gal·lés protagonista d'una de les grans gestes de la Guerra Civil Espanyola.

La comissió ha aconseguit descobrir un bust dedicat a Dickson, capità de l'Stanbrook que va rescatar del port d'Alacant 2.638 persones que fugien de les tropes franquistes. El representant de la comissió, Vicente Carrasco, assegura que Dickson va actuar com un heroi, i considera aquest acte un merescut homenatge al capità i als milers de republicans que van ser represaliats pel franquisme en acabar la Guerra Civil. El bust s'ha instal·lat al port d'Alacant, en el lloc des d'on va salpar l'Stanbrook.

El capità Archibald Dickson va poder superar el bloqueig que l'armada franquista i els avions nazis havien imposat al port d'Alacant. Quedaven pocs dies per acabar la guerra i bona part de l'Espanya republicana tractava de fugir per l'única finestra que quedava: el port d'Alacant. A l'esplanada del moll hi havia prop de vint mil persones intentant pujar a un vaixell.

Va desobeir l'orde d'evacuar cap civil

L'Stanbrook havia fondejat a Alacant per a carregar taronges, tabac i safrà. El propietari havia prohibit evacuar cap civil, però Dickson va desobeir l'orde. El 28 de març de 1939 el mariner de Cardiff aconseguia eixir del port amb 2.638 passatgers que fugien de les tropes franquistes i italianes, que ja desfilaven per Alacant. 

La nau va eixir cap a Orà. El viatge va estar ple de perills perquè el vaixell anava al límit de la càrrega, navegava escorat i per davall de la línia de flotació. El capità va poder arribar al port d'Orà el 29 de març després de 22 hores de viatge. Allí es va enfrontar amb les autoritats colonials franceses perquè no els deixaven desembarcar. Dickson les va convéncer perquè almenys deixaren baixar les dones i els xiquets. La resta del passatge va estar mesos a bord en condicions infrahumanes i van poder resistir-hi gràcies als paquets enviats des de terra per exiliats espanyols. Finalment, autoritzaren els homes a desembarcar. 

La gesta heroica de Dickson va permetre salvar més de 2.600 vides. Paradoxalment, el capità va morir mesos després quan un torpede d'un submarí alemany va afonar l'Stanbrook. Moria com un heroi, ara es canta la seua epopeia des del port d'Alacant. 

També et pot interessar

stats