El canvi de nom del pavelló del València Basket crea controvèrsia per invisibilitzar la ciutat

L’empresari valencià Juan Roig canvia el nom del recinte previst com Valencia Arena per Casal Espanya Arena.

Juan Roig visita l’inici de les obres aquest dilluns
Juan Roig visita l’inici de les obres aquest dilluns / LICAMPA

El nom escollit per al futur pavelló on jugarà el València Basket no ha agradat gens a l’equip de govern de l’Ajuntament de València. El president de Mercadona, Juan Roig, ha batejat el recinte Casal Espanya Arena, fet que ha alçat les crítiques per no fer cap referència a la ciutat.

En un missatge a les xarxes socials, l’alcalde Joan Ribó ha celebrat que comencen les obres de construcció, però ha suggerit vincular el nom de València al recinte, tal com estava previst, per a no perdre l’oportunitat de promoció amb els seus esdeveniments internacionals. “Som una ciutat única al món i hem de sentir-nos orgullosos”, ha asseverat en el seu compte de Twitter. A aquesta petició s’ha sumat la vicealcaldessa Sandra Gómez, qui ha posat l’accent que “no s’ha de deixar passar l’oportunitat” que la capital del Túria estiga en el nom de l’arena, encara que creu que cal fugir de polèmiques i arribar a un acord amb l’empresa en positiu. “València ha d’estar en el nom i ser visible”, ha apuntat, a més de recordar que es tracta d’un projecte realitzat en sòl públic. Gómez ha assegurat en declaracions a la premsa que ha mantingut converses informals amb l’empresa i veu possibilitat d'arribar a un acord, davant la importància del pavelló per a la creació d’ocupació i la promoció internacional.

La regidora de Vivenda i Patrimoni Municipal, Isa Lozano, ha deixat clar que durant tot el procés de licitació el projecte s’anomenava València Arena i que no entén per què ha desaparegut el nom. “Este és el nom del projecte des del principi fins al final del procediment de concessió d’un terreny municipal per a la construcció d’un fantàstic pavelló. Senyor Roig, València no entendrà que invisibilitze i menyspree així a la nostra ciutat”, ha expressat a través de les xarxes. Per part de Podem, la seua portaveu en les Corts, Naiara Davó, ha coincidit que Casal Espanya Arena suposa “un nom per a continuar danyant l’autoestima” del poble valencià. “No som menys que ningú i aquest canvi no sols invisibilitza València, sinó que accentua complexos”, ha denunciat en un tuit.

Ribó i Roig van firmar la setmana passada la cessió del sòl municipal per cinquanta anys davant un cartell amb el prototip on es llegia clarament 'València Arena'. Aquest espai multiús tindrà una capacitat màxima de 15.600 persones en els partits de bàsquet i de 18.600 per a la celebració de concerts. Estarà situat al barri de Quatre Carreres, al costat de L’Alqueria del Basket i el pavelló Font de Sant Lluís, i la inauguració està prevista per a 2023.

Les crítiques a Twitter

Les rèpliques s’han succeït tant al si de l’executiu valencià com a l’arena virtual. Centenars de persones han criticat que al llarg de tot el territori espanyol es troben espais com ara el Madrid Arena o el Palma Arena, o més enllà de les fronteres a l’Amsterdam Arena, i que aquest nom tracta d’obviar la ciutat d’on prové. “Tant de bo el Roig que ens venien com a bo recapacite i rebatege el Casal Espanya Arena com a Centro de la Hospitalidad para con los Madrileños”, comentava de forma irònica un usuari de Twitter. “Berlin Arena, Madrid Arena, Bilbao Arena, Palma Arena, Casal Espanya Arena. És pel biaix ofrenedor valencià? Què hem fet per a meréixer tal despropòsit?”, comentava un altre, una llista d’espais que ha sigut compartida per centenars de persones a través de les xarxes.

També et pot interessar

stats