El papa assegura que durà davant la justícia els casos d'abusos sexuals a menors

El cap de l'Església ha dit que "mai intentarà encobrir o subestimar cap cas".

El Papa Francesc durant la cimera del Vaticà
El Papa Francesc durant la cimera del Vaticà / EFE.

El papa Francesc s'ha compromés aquest diumenge a dur davant la justícia civil els casos d'abusos sexuals a menors a l'Església. Així ho ha dit durant el discurs de cloenda de la cimera al Vaticà, on s'han abordat aquests casos davant 190 representants de la jerarquia catòlica. Francesc ha dit que "mai intentarà encobrir o subestimar cap cas". 

El Papa ha dictat huit directrius perquè l’Església catòlica erradique els abusos sexuals, entre les quals es troba l’obligació de posar en pràctica una “serietat impecable” en la gestió dels abusos sexuals. “Vull reiterar ara que l’Església no es cansarà de fer tot el que calga per a portar davant la justícia qualsevol que haja comés aquests crims”, ha assenyalat.

El Pontífex ha posat fi amb un discurs als quatre dies de debat històric al Vaticà, amb la participació dels presidents de les 114 conferències episcopals de tot el món, al costat de superiors d’ordes religiosos i altres experts, per a liquidar els casos d’abusos sexuals en el si de l’Església catòlica.

Huit directrius 

Per a elaborar les estratègies per a erradicar la pederàstia en l’Església, el Pontífex s’ha basat en el compendi de regles Best Practices formulades sota la direcció de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), en les fórmules que s’han posat sobre la taula en aquesta trobada i les guies elaborades per la Comissió Pontifícia per a la protecció dels menors.

A més de la gestió impecable dels casos d’abusos, que apareix com a segona directriu, el Papa proposa, en primer lloc, centrar-se en l’objectiu principal de protegir els menors i impedir que siguen víctimes de qualsevol abús psicològic i físic. Per a portar-ho a terme, ha demanat un canvi de mentalitat que combata “l’actitud defensiva reaccionària de salvaguardar la institució, en benefici d’una cerca sincera i decisiva del bé de la comunitat, i donar prioritat a les víctimes dels abusos en tots els sentits”.

En tercer lloc, reivindica la necessitat d’una “vertadera purificació” perquè, segons ha assenyalat, malgrat les mesures adoptades i els progressos realitzats en matèria de prevenció dels abusos, es necessita imposar una “renovada i perenne obstinació cap a la santedat en els pastors”. Referent a això, ha dit que acusar-se a si mateix és un “inici sapiencial”, en contrast amb acusar els altres, que és un “pas cap a l’excusa que ens separa de la realitat”.

El quart punt considera que serà decisiu en la lluita contra els abusos “excloure a les persones problemàtiques” de la selecció i de la formació dels candidats al sacerdoci. En cinqué lloc, ha cridat a “reforçar i verificar les directrius de les conferències episcopals” reafirmant la unitat dels bisbes en l’aplicació de paràmetres perquè cap abús siga mai més “encobert ni infravalorat”.

La sisena directriu obliga l’Església a acompanyar les víctimes d’abusos i oferir-los tot el suport necessari, amb el suport d’experts en aquesta matèria.

En seté lloc, el pontífex ha fet referència a la importància de protegir els menors ha de les noves formes d’abús sexual en la xarxa. “És necessari oposar-nos absolutament, amb la major decisió, a aquestes abominacions, vigilar i lluitar perquè el creixement dels xiquets no es torbe o s’altere pel seu accés incontrolat a la pornografia, que deixarà profunds signes negatius en la seua ment i en la seua ànima”, ha asseverat.

El huité punt crida a combatre el turisme sexual amb “acció repressiva judicial, però també el suport i projectes de reinserció de les víctimes d’aquest fenomen criminal”. “Les comunitats eclesiàstiques estan cridades a reforçar l’atenció pastoral a les persones explotades pel turisme sexual”, ha referit. Referent a això ha indicat que entre els més vulnerables són, certament, les dones i els xiquets.

També et pot interessar

stats