El gerent de l’EMT defén que es van saltar els procediments per a efectuar els pagaments del frau de quatre milions
Conclouen les compareixences davant de la comissió d’investigació, que presentarà les conclusions al febrer.
La comissió d’investigació del frau dels quatre milions d’euros de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València ha posat aquest dimecres punt final a les compareixences, amb el gerent de l’entitat, Josep Enric García, i de la directora de Gestió, María Rayón. Els dos han coincidit a assenyalar que en el cas que s’investiga es van saltar els procediments establits per a fer efectius els pagaments.
Josep Enric García ha recordat que aquests procediments són coneguts pels treballadors i ha matisat que les fórmules de pagament en l'EMT des de 2018 es fan mitjançant la banca electrònica i amb les claus de signatura que només tenien ell i la directora de Gestió. En referència a les transferències que s’investiguen, el gerent de l’entitat apunta que la treballadora acomiadada, igual com alguns treballadors de l'entitat bancària, es van saltar tots els procediments.
Per la seua banda, la directora de Gestió de l'EMT també ha reiterat en la compareixença que l'única treballadora investigada i l'entitat bancària a través de la qual es van fer les transferències es van saltar el procés de pagament a proveïdors.
“Contradiccions de Rayón”
No obstant això, els representants del PSPV, el PP, Cs i Vox han constatat “contradiccions” entre les explicacions que ha donat Rayón al jutjat que investiga el frau i en la comissió d’investigació de l’entitat. En canvi, el president de l’EMT i regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, ha negat aquestes contradiccions.
Segons la responsable de Gestió, el procés de pagament i control de les factures en l'EMT, una especialista administrativa rep i contrasta la factura i, en el cas de la treballadora investigada, s'encarregava sols de preparar el pagament. Aquest pagament l’efectuaven la mateixa María Rayón i el gerent de l’EMT, i finalment una altra administrativa (diferent de la primera) feia la conciliació bancària.
Permissivitat de l’entitat bancària
En el cas del frau, María Rayón ha assenyalat que la factura no va arribar mai a la primera administrativa i la treballadora acomiadada no va preparar el pagament sinó que el va ordenar, una orde per a la qual no tenia atribucions i que l'entitat bancària –ha advertit– no deuria haver permés.
La comissió d’investigació elaborarà ara un esborrany de l’informe de conclusions, a partir de tota la informació obtinguda i dels testimonis. El contingut de l'informe es tractarà en una sessió específica. S’estima que aquestes conclusions es faran públiques al febrer.