El govern espanyol vol tancar totes les centrals nuclears en 10 anys

El CSN certifica la seguretat de Cofrents, almenys fins al 2024, la data límit per a què va ser dissenyada.

Gràfic amb les centrals nuclears en actiu actualment a Espanya i la possible data de tancament
Gràfic amb les centrals nuclears en actiu actualment a Espanya i la possible data de tancament / Jesús Gallent

El Govern d'Espanya vol tancar el parc nuclear a mesura que les centrals n'arriben a la fi de la vida útil. Així ho ha manifestat la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en la comissió de transició ecològica del Congrés. A preguntes dels grups parlamentaris, Ribera ha manifestat que l'executiu de Pedro Sánchez té la intenció d'aplicar la mesura en compliment del programa del PSOE. Aquest document estableix en 40 anys el límit d'utilitat tecnològica de les centrals des de l'inici de l'activitat. 

A Espanya funcionen cinc centrals nuclears i set reactors. En la pràctica aquesta decisió implicaria tancar totes les explotacions en els pròxims deu anys, amb 2028 com a data límit, tenint en compte que Trillo (Guadalajara), la central més jove, data del 1988. Abans hauria de tancar Cofrents, l'única nuclear de la Comunitat Valencia, que va ser inaugurada quatre anys abans, el 1984. En conseqüència, si el pla i el calendari del govern es compleixen, la nuclear de la Vall d'Aiora-Cofrents hauria de cessar l'activitat en sis anys, el 2024. El tancament s'afegiria als de Vandellós I (Tarragona), Zorita (Guadalajara) i Garoña (Burgos), que van parar els reactors el 1989, 2006 i 2012, respectivament.  

La ministra no ha desvelat les incògnites que sobrevolen una proposta d'aquesta magnitud i ha condicionat la decisió final a una anàlisi profunda de qüestions com ara el cost financer, la gestió dels materials perillosos i les necessitats tecnològiques. Tampoc s'han concretat les fonts alternatives per a la necessària transició energètica, ja que ara mateix les nuclears cobreixen vora el 21% de la demanda d'electricitat a Espanya, segons dades de la Societat Nuclear Espanyola. 

Ribera també ha aprofitat la intervenció per a denunciar la falta de control sobre els residus nuclears heretada de l'anterior executiu, segons ha assegurat, i que fa que Espanya no dispose d'un pla nacional de seguretat, una situació que fa que contravinga les obligacions amb la Unió Europea. 

El CSN minimitza els incidents de Cofrents

En paral·lel a la compareixença de la ministra al Congrés, el secretari general del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Manuel Rodríguez Martí, feia balanç a les Corts Valencianes del funcionament de la central de Cofrents. Rodríguez ha minimitzat els nou "successos" reportats per la nuclear l'any passat, per a assegurar que en l'actualitat no hi ha motius per a tancar l'explotació abans de la data límit per a la qual va ser dissenyada, el 2024, perquè "compleix tots els estàndards de seguretat exigibles".

Martí ha explicat que en l'últim any s'han fet 25 inspeccions a la central i que els nou incidents registrats han tingut un impacte de seguretat mínim. Només un va ser considerat com a "destacable" i fou catalogat amb el nivell 1 de risc, dins una escala de 7. Es tracta d'un desequilibri important de cabdals, que va motivar una parada no programada a l'octubre de 2017. El succés va ser objecte d'una inspecció excepcional després de la qual el CSN va qualificar-ho com una "anomalia".

Martí també ha informat a les Corts que el CSN està avaluant un projecte per a la construcció d'un magatzem temporal individualitzat de residus (MTI) en la central, al voltant del qual ha promés el màxim rigor en la valoració de riscos com la possibilitat de terratrémols o inundacions.

També et pot interessar

stats