El govern espanyol aprova l’Estratègia d’Economia Circular fins al 2030
També analitza l’avantprojecte de la llei de residus, que prohibirà la distribució gratuïta de plàstics d’un sol ús.
El Consell de Ministres aprovarà, previsiblement aquest dimarts, l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular (EEEC) fins al 2020 i analitzarà el projecte de llei de residus que preveu fer obligatòria la recollida separada de nous fluxos de residus.
L’estratègia que aprovarà l’executiu pretén impulsar un nou model de producció i consum en el qual el valor de productes, materials i recursos es mantinguen en l’economia durant el màxim temps possible, així com minimitzar la generació de residus i aprofitar al màxim aquells la generació dels quals no s’haja pogut evitar.
Tot això s’encamina a la consecució de la neutralitat climàtica el 2050, recollida en la llei de canvi climàtic que es troba en tramitació parlamentària. Així, l’EEEC proposa com a objectius que el 2030 s’haurà de reduir un 30% el consum nacional de materials en relació amb el PIB respecte a l’any 2010 com a referència i disminuirà la generació de residus un 15% respecte als que es generaven fa una dècada.
Projecte de llei de residus
A més, el govern espanyol aprovarà aquest dimarts l’avantprojecte de llei de residus i sòls contaminats que afecta els plàstics d’un sol ús i als microplàstics. S’aprovarà un reial decret que millorarà la traçabilitat i el control dels trasllats de residus.
Aquest projecte de llei inclou mesures com la prohibició, a partir del 2023, de la distribució gratuïta de gots de plàstic d’un sol ús i de recipients per a aliments. A més, també quedarà prohibida la introducció en el mercat d’una sèrie de productes de plàstic d’un sol ús com bastonets de les orelles (excepte per a ús sanitari), coberts, plats, palletes i agitadors de begudes.