• El SUP exigeix dotar els policies nacionals de pistoles elèctriques

  Notícies Societat | 05/09/2019 17:16
  À Punt NTC

  El Sindicat Unificat de Policia (SUP) ha exigit aquest dijous dotar els policies nacionals de pistoles elèctriques com a armes que poden protegir millor els agents i els ciutadans en determinades intervencions, per ser menys lesives que les de foc.

  El SUP demana a la Direcció General de la Policia que incorpore pistoles elèctriques a l'equipament dels agents "com a mitjà intermedi de defensa", tal com ja fan altres cossos de seguretat espanyols, com ara els Mossos d'Esquadra, l'Ertzaintza i més de 200 policies locals.  

  Els portaveus del SUP han explicat que aquestes pistoles elèctriques tenen empara legal en el reglament d'armes i suposarien augmentar la gamma d'elements de què disposa un policia nacional per a fer front a un episodi violent d'acord amb els principis bàsics d'actuació de proporcionalitat, oportunitat i congruència.

  Al parer del SUP, l'ús d'aquestes pistoles elèctriques donaria més seguretat als agents en les intervencions per saber que disposen d'un element incapacitant no lesiu i dissuasiu ja que "els agressors més violents coneixen la reticència per a emprar l'arma de foc però no tindrien aquesta certesa en el cas d'una pistola elèctrica".

  En la roda de premsa on han fet la petició, els acompanyaven representats d'Axon, l'empresa venedora de les pistoles elèctriques de la marca Taser a Espanya, que han explicat que són dispositius de lesivitat mínima i que, en contra del que es pensa, no electrocuten sinó que provoquen una immobilització durant un màxim de cinc segons, després dels quals la persona recupera el control total dels músculs sense riscos cardíacs, fins i tot si porta marcapassos. En aquest sentit, han destacat que no s'ha pogut associar arreu del món cap mort per usar aquest dispositiu.  

  Segons les dades que ha facilitat la mateixa empresa, la pistola Taser rebaixa un 40% el nombre de sospitosos ferits i un 70 per cent els policies lesionats.

  En l'actualitat hi ha vora 50.000 pistoles elèctriques en ús al món, en països com els Estats Units, el Regne Unit i la major part d'Europa. Itàlia ha sigut l'últim país que s'ha incorporat a la llista, en adquirir 3.600 unitats. A Espanya la suma tota de dispositius en funcionament no supera, de moment, les 500 unitats.