El Suprem rebutja adoptar mesures cautelars contra el rei Joan Carles I perquè no està imputat

Moncloa manté l’hermetisme sobre l'eixida del monarca, que ha fet pujar encara més la tensió de la coalició entre el PSOE i Unides Podem.

El rei Joan Carles de Borbó, en una imatge d'arxiu
El rei Joan Carles de Borbó, en una imatge d'arxiu

El Tribunal Suprem ha rebutjat l'adopció de mesures cautelars sobre el rei Joan Carles, com demanava Òmnium Cultural, perquè el sistema processal no permet fer aquest tipus de passos quan la persona no té la condició d'investigat (abans denominat imputat).

En una provisió dictada aquest dimecres, la sala de vacances del Suprem descarta adoptar les mesures sol·licitades per l'entitat catalana, que va presentar aquest dimarts en l'alt tribunal una petició urgent per a activar la “recerca internacional” del monarca i perquè fora citat a declarar de manera immediata com a investigat.

“El nostre sistema processal no contempla l'adopció de mesures cautelars respecte de qui no té la condició d'investigat”, s'indica en la provisió del Suprem. La Fiscalia de l'alt tribunal ha assumit la investigació del presumpte pagament de comissions en la construcció de l'AVE a la Meca en comprovar que una de les persones que podrien estar involucrades en els fets seria Joan Carles de Borbó. Tracta de “delimitar o descartar” la rellevància penal dels fets ocorreguts des de juny de 2014, quan l'emèrit va deixar de ser cap de l'Estat i va perdre la inviolabilitat. De moment, però, no hi ha obert cap procediment judicial al monarca.

Òmnium Cultural va anunciar que demanaria mesures cautelars després que aquest dilluns el Palau de la Zarzuela difonguera una carta del rei emèrit a Felip VI en la qual li comunicava la decisió de traslladar-se a viure fora d'Espanya davant la repercussió pública d'uns “certs esdeveniments passats” de la seua “vida privada”. El Tribunal Suprem encara ha de decidir si admet a tràmit la querella presentada per l'organització contra Joan Carles de Borbó el juliol passat pels delictes de corrupció, blanqueig de capitals i frau fiscal.

Mentrestant, el parador del rei emèrit segueix a hores d’ara sent una incògnita. Portugal era una opció que han desmentit fonts oficials, mentre que diversos mitjans de comunicació l’ubiquen a la República Dominicana. Les especulacions continuen, el govern espanyol manté silenci i no hi ha confirmacions oficials d’on podria haver-se instal·lat després de la “meditada decisió” d’abandonar Espanya perquè els escàndols sobre presumptes actes il·lícits no perjudiquen la monarquia.

També et pot interessar

stats