Els drets digitals, a debat en l’Internet Freedom Festival
Més d’un miler d’activistes es donen cita a València per a tractar temes com ara la desinformació, la censura a Internet o el masclisme en la xarxa.
Més d’un miler d’activistes es donen cita aquesta setmana en l’Internet Freedom Festival, una iniciativa que dona la volta al món per a conéixer la siutació dels drets humans digitals. Durant cinc dies es reuneixen al Centre d’Innovació Las Naves de València per a tractar temes relacionats amb la privacitat i els drets digitals.
Lea notícies falses o la desinformació a la xarxa són una de les qüestions tractades. “Al Estats Units la desinformació s’està emprant per a posar la gent contra el periodisme; s’està posant en qüestió què és la veritat”, ha assenyalat Sandra Ordóñez, cofundadora de l’Internet Freedom Festival, en la secció de xarxes socials de Les notícies del matí.
Altres punts calents al món pel que fa al control d’Internet són, segons Sandra Ordóñez, Veneçuela, Cuba o la Xina. En este últim cas s’empren tecnologies, com ara el reconeixement facial: “En una protesta es pot saber immediatament qui està present amb aquestes eines”, comenta Sandra Ordóñez.
Un altre dels temes debatuts és la reproducció de prejudicis i estereotips en la xarxa fruit dels algoritmes, com ara el racisme o el masclisme. Segons la cofundadora de l’Internet Freedom Festival, el procés d’Internet no va incloure a les dones i posa com a exemple que en la Viquipèdia la major part del personal editor són homes.
La tecnologia, segons assenyala, és al final un reflex de la societat i reprodueix les mateixes dinàmiques. Per això, a Silicon Valley ja s’empren filòsofs per a resoldre qüestions morals que les màquines no poden dirimir. Aquest i més temes es tracten en aquesta cita que, primera vegada, tindrà més de persones procedents de països del sud que de la resta del món.