Els familiars de persones amb autisme denuncien la falta d'atenció als menors a partir dels 4 anys

Reclamen al president de la Generalitat que retorne les competències d'Igualtat a Sanitat, perquè s'ha produït una involució.

Els familiars de pacients amb TEA protesten l'últim divendres de cada mes davant el Palau de la Generalitat

La plataforma Defensa TEA, que representa un miler de famílies de pacients amb trastorns de l'espectre autista, denuncia una involució en l'atenció als menors des de 2006, quan el govern del Botànic va traslladar les competències de Sanitat a Igualtat en la matèria. El portaveu, Alejandro Amblar, ha explicat als micròfons d'À Punt NTC que la saturació dels centres ha dut a retallar de 20 a 6 hores l'atenció mensual màxima als menuts. 

Critica, a més, que els menors es queda sense teràpia pública a partir dels quatre anys, amb l'argument que ja reben l'atencio a les escoles, la qual cosa considera una mentida. Segons Amblar, a partir d'aquell moment són les famílies "que tenen recursos i s'ho poden permetre" les que han de sufragar les teràpies en una edat que, segons explica, resulta clau perquè els menors puguen tindre autonomia en el futur.

Representants de la plataforma, que protesten cada divendres de final de mes davant el Palau de la Generalitat, han traslladat aquest dilluns la situació en persona al president Ximo Puig. En la reunió han reclamat el líder del Consell el retorn de les competències sobre l'atenció precoç als pacients amb TEA a Sanitat i han entregat una còpia signada de la proposició no de llei del 2018 on el parlament valencià va avalar per unanimitat aquest canvi. 

Asseguren que la Comunitat Valenciana ha passat de ser referent en l'atenció a pacients amb TEA a una situació on Igualtat i Sanitat "es traslladen la pilota i juguen amb les famílies". El portaveu Alejandro Amblar també ha alertat sobre la falta de millores en altres àrees, com la formació professional especialitzada o la reserva de vivendes tutelades.

L'atenció precoç, una inversió de futur

La plataforma Defensa TEA defén aquestes accions, i particularment l'atenció precoç, com una inversió de futur i no una despesa, perquè entenen que si s'apliquen les teràpies adequades els menors d'ara sera menys dependents en el futur i, en conseqüència, necessitaran menys suport de recursos públics.

Després de la reunió el president de la Generalitat ha admés la necessitat de trobar solucions adequades per a millorar l'atenció i el diagnòstic als menors valencians i valencianes que pateixen TEA.

El col·lectiu ha traslladat a divendres, la concentració prevista per al divendres, amb motiu Dia Internacional dels Trastorns de l'Autisme, per a facilitar la presència de famílies amb vistes a una protesta massiva davant el palau del carrer dels Cavallers. 

També et pot interessar

stats