Els supervivents de l'Aquarius exigeixen la regularització

Després de dos anys a València, només huit han obtingut l'estatut de persona refugiada.

Amb lemes com 'regularització ja' o 'papers per a tots' han defés el dret de les persones migrants a accedir a la ciutadania
Amb lemes com 'regularització ja' o 'papers per a tots' han defés el dret de les persones migrants a accedir a la ciutadania

L'associació Aquarius Supervivents, juntament amb l'espai intercultural Sankofa i el col·lectiu Fractals, ha convocat una concentració per la regularització de les persones migrants per a commemorar el dia de les persones refugiades. Amb lemes com regularització ja o papers per a tots han defés el dret de les persones migrants a poder accedir a la ciutadania de ple dret.

La demanda es deu al fet que dos anys després d'haver desembarcat a València, de les 374 peticions d'asil que s'han presentat a Espanya, només se n'han resoltes 66, de les quals 49 han sigut denegades.

Només huit de les persones rescatades han aconseguit l'estatut de persona refugiada, la resta està en possessió de la targeta roja, un document que expedeix el govern i acredita la "condició de sol·licitant en tramitació de protecció internacional".

"Amb la targeta roja no podem respirar"

La vigència inicial d'aquesta targeta és de només 6 mesos i no autoritza a treballar, però sí que atorga un número d'identificació d'estranger (NIE) i permet l'obertura d'un compte bancari i l'obtenció d'una targeta sanitària. Si als 6 mesos no s'ha resolt la sol·licitud d'asil, es renova aquesta targeta i s'inclou la menció expressa "autoritza a treballar", però així i tot, és molt difícil trobar faena només amb aquest document.

Des d'Aquarius Supervivents denuncien que només amb la targeta roja "no poden respirar", ja que, si bé tenen accés a la sanitat pública, no tindre una situació regular els impedeix accedir al mercat laboral. Se senten, diuen, "abandonats pels polítics".

Un sistema de tramitació saturat

En alguns territoris, el sistema d'asil està tan saturat que des que una persona demana cita fins que pot formalitzar la sol·licitud de protecció internacional sol passar més d'un any, i la paralització del país per l'estat d'alarma no ha ajudat.

De fet, l'advocada de protecció internacional de València Acull, Pilar Serrano, ha denunciat en una entrevista a À Punt Notícies que amb l'estat d'alarma la policia ha rebut noves instruccions per a les entrevistes que fan encara més difícil accedir al sistema de protecció internacional.

També et pot interessar

stats