Els veïnat de Xilxes i Moncofa, a la Plana Baixa, ja rep l'aigua de la dessalinitzadora

La planta de Mutxamel, a l'Alacantí, continua en desús per l'alt preu de l'aigua.

Els veïnat de Xilxes i Moncofa, a la Plana Baixa, ja rep l\'aigua de la dessalinitzadora
Els veïnat de Xilxes i Moncofa, a la Plana Baixa, ja rep l'aigua de la dessalinitzadora

La planta dessalinitzadora de Moncofa, que proveïx a aquesta localitat i la veïna Xilxes, a la Plana Baixa, ha entrat en funcionament deu anys després de la seua construcció. L'inici de l'activitat ha sigut possible gràcies al conveni firmat amb els ajuntaments que permet una moratòria de cinc anys en les despeses d'amortització i que, a més, tots els municipis han instat el govern de l'Estat perquè les assumisca. 

L'acord permetrà resoldre el dèficit hídric de les localitats a canvi d'un increment en el rebut dels usuaris, que dependrà de la quantitat d'aigua que demanen de la dessalinitzadora. Wendeslao Alós, l'alcalde de Moncofa ha estimat a À Punt el cost per a una vivenda normal en un euro addicional el trimestre, que serà superior en el cas dels grans consumidors.

El procés no serà immediat als municipis vinculats a la planta dessalinitzadora d'Orpesa-Cabanes, a la Plana Alta, on manca encara establir les condicions tècniques de les prestacions i les tarifes per als consumidors. 

El termini per a aprovar o no la planta amb Acuamed finalitzava ahir diumenge. La majoria de les poblacions implicades li donaren suport "in extremis", amb l'excepció de Cabanes, que continua en negociacions després de rebutjar-lo inicialment. 

Un preu massa alt a Mutxamel 

A les comarques del sud es viu una situació ben diferent. La dessalinitzadora de Mutxamel, a  l'Alacantí, està paralitzada a l'espera que els usuaris de la Marina Baixa i del Vinalopó demanen aigua. 

La Junta Central d'Usuaris del Vinalopó assegura que no pot fer front a l'alt cost de l'aigua dessalinitzada i demana que no els cobren les amortitzacions de la construcció de la planta, o bé que s'ajornen els terminis com s'ha fet a la dessalinitzadora de Moncofa. 

De moment, s'estudia fer un depòsit de 40.000 metres cúbics per a garantir l'abastiment a l'estiu dels municipis costaners en cas de sequera.

També et pot interessar

stats