Enguany el Dia Internacional dels Pobles Indígenes se celebra a les xarxes

Durant la pandèmia les persones indígenes fan front tant al coronavirus com a altres amenaces per a la seua supervivència.

Dones aimares amb mascaretes a La Paz, Bolívia
Dones aimares amb mascaretes a La Paz, Bolívia / David Mercado (Reuters)

Des que es va declarar per l’Organització de Nacions Unides al 1994, cada 9 d’agost se celebra el Dia Internacional dels Pobles Indígenes. La data, celebrada arreu del món, commemora la sessió inaugural del grup de treball de les poblacions indígenes de l’ONU al 1982.

Les últimes dades disponibles xifren en més de 476 milions la població indígena, que són autòctones de 90 països i representen el 6,2% dels i les habitants del món. Els pobles indígenes tenen una relació especial amb el territori i una consideració del desenvolupament que es basa en una cosmovisió que determina prioritats enfrontades amb les del sistema capitalista.

La Declaració dels Drets dels Pobles Indígenes de l’ONU defén el dret dels membres d’aquestes comunitats a la salut física i mental, de la qual són responsables els governs dels països als quals habiten. A més, aquesta declaració posa l’accent en el dret dels pobles indígenes a involucrar-se en el desenvolupament i la implementació de programes sanitaris i socioeconòmics que els afecten.

Enguany, a causa de la pandèmia de la Covid-19, s’ha decidit organitzar un esdeveniment virtual que vol destacar la resiliència de les poblacions indígenes. Un panel de veus expertes compartiran les formes innovadores en què les persones indígenes fan front tant al coronavirus com a altres amenaces per a la seua supervivència. Entre els reptes que afronten les poblacions indígenes globalment destaca la lluita contra l’estigma, la discriminació, l’expropiació de les terres i les dificultats per a accedir a serveis mèdics i l’aigua potable.

Per a incentivar converses sobre la realitat de les persones indígenes, Twitter ha creat una emoticona temàtica que estarà en funcionament fins a l’11 de setembre. Les etiquetes #SomosIndígenas i #DíaPueblosIndígenas, entre altres, activen aquesta emoticona.

Dones indígenes i Covid-19

Segons informa l’ONU, la pandèmia no afecta homes i dones igual. De fet, la Covid-19 està aprofundint les desigualtats i discriminacions existents. Les dones indígenes, en concret, estan sobrerrepresentades en sectors professionals vulnerables i mal remunerats de l’economia submergida. Quant al treball domèstic, les dones de les comunitats indígenes són majoritàriament les responsables dels menors, les persones grans i altres familiars.

També et pot interessar

stats