Govern i ciutadania coincideixen en la urgència que s’aprove la llei del joc

23 min.

Va començar la carrera parlamentària fa un any, però l’arribada de les eleccions va frenar el procés. L’esperada Llei del joc, que pretén regular entre altres qüestions el sector de les cases d’apostes, és reclamada per diferents àmbits de la societat, com ara la Plataforma contra la Proliferació de les Apostes d’Alacant, que ha convocat una concentració aquest 13 d’octubre per a demanar a l’Ajuntament que complisca el compromís de prohibir la instal·lació de cases d’apostes prop de centres educatius o sanitaris.

“Han augmentat aquests locals. És una inversió molt sucosa que pot donar grans beneficis a empresaris amb pocs escrúpols”, ha assenyalat en Les notícies del matí Álvaro Castaños, portaveu de la plataforma. Segons ha explicat el director general de Tributs i Joc, Rafael Beneyto, la Llei del joc es vol aprovar tan prompte com siga possible. De fet, també en Les notícies del matí ha assegurat que s’ha accelerat el tràmit parlamentari perquè estiga en vigor al més prompte possible.

Entre els punts que inclou el text estan la separació mínima de 700 metres entre cases d’apostes o assegurar que hi haja controls a l’entrada dels locals per a evitar l’entrada de menors, punts que reclamen les associacions ciutadanes. Altres demandes són que aquests centres no estiguen a prop de col·legis, centres sanitaris o de joves. “No és casualitat que moltes vegades estiguen a prop de llocs on està la joventut, fan estudis de mercat, encara que no és legal”, ha assegurat Álvaro Castaños.

Per la seua banda, Beneyto ha indicat que la intenció de la Generalitat és que s’incorporen algunes d’aquestes demandes en el debat parlamentari per a accelerar el tràmit. Reconeix la urgència d’aprovar la llei, ja que han proliferat els locals en els últims sis anys i s’ha duplicat la xifra, de 250 a 449 de 2013 a 2019. El director general de Tributs i Joc ha admés també la important quantitat de diners que el sector aporta en tributs: al voltant de 150 milions d’euros entre cases d’apostes, jocs en línia, casinos o màquines recreatives.

La joventut, la més desprotegida

El portaveu de la Plataforma contra la Proliferació de les Apostes d’Alacant ha posat l’ull en com està augmentat l’addicció de les apostes entre els joves. “No es controla en absolut; no existeix la protecció dels menors, que tenen al seu abast les cases d’apostes”. Pel que fa al govern, s’assenyala que aquest és un dels punts fonamentals pels quals es vol lluitar. “Les multes per incomplir la normativa podran arribar als 6.000 euros”, ha assegurat.

À Punt dedica un Punt Docs a analitzar la problemàtica del joc. En L'addició invisible aborda un fenòmen que provoca danys en persones molt joves, afecta les seues famílies i que, de moment, costa de tallar de manera global.

stats