Jaime Botín diu que va intentar portar un Picasso a Suïssa, però nega contraban

La Fiscalia demana quatre anys i una multa de 100 milions contra l’expresident de Bankinter per traure l’obra d’Espanya.

Quadre 'Cap de dona jove' del pintor malagueny Pablo Picasso, obra de 1906 valorada en 26,2 milions d’euros
Quadre 'Cap de dona jove' del pintor malagueny Pablo Picasso, obra de 1906 valorada en 26,2 milions d’euros / Guàrdia Civil

L’expresident de Bankinter, Jaime Botín, ha declarat en el juí en què està acusat de contraban per intentar el 2015 portar un quadre de Picasso, que el tenia en el seu vaixell, des de Còrsega fins a Suïssa per raons de seguretat. El Ministeri de Cultura ja havia denegat l’exportació del quadre el 2012, que Botín pretenia vendre en una subhasta que Christies havia d’organitzar a Londres el 2013.

Botín ha dit que el seu vaixell, de bandera britànica, es trobava en el port de Calvi de Còrsega perquè estava de vacances amb la seua família. Així, ha afegit que volia portar el quadre a Suïssa per raons de seguretat per a evitar un possible robatori després d’algunes informacions publicades que feien referència a la presència de l’obra d’art en l’embarcació.

Ha assegurat que finalment va anul·lar el trasllat del quadre a Suïssa en tindre coneixement que les autoritats duaneres franceses li volien cobrar impostos, per considerar que es tractava d’una exportació, però s’hi va negar per a no infringir la prohibició del Ministeri.

Una obra valorada en 26,2 milions d’euros

El jutjat penal 27 de Madrid ha iniciat el judici de Jaime Botín, per a qui la Fiscalia demana quatre anys de presó i multa de cent milions d’euros per un delicte de contraban de béns culturals per traure d’Espanya, sense permís de les autoritats, el quadre Cap de dona jove del pintor malagueny Pablo Picasso, obra de 1906 valorada en 26,2 milions d’euros.

Segons explica el fiscal en les seues conclusions provisionals, el quadre va ser intervingut per les autoritats duaneres franceses el 30 de juliol de 2015 en tindre coneixement que Botín l’anava a traslladar amb avió i després va ser entregat a Espanya i va quedar depositat en el Museu Nacional Reina Sofia.

També et pot interessar

stats