Javier Pérez Royo: "La Constitució espanyola es va fer com es va poder"

El catedràtic de Dret Constitucional, autor juntament amb el politòleg Antón Losada del llibre 'Constitución: la reforma inevitable' ha visitat 'La qüestió', en un programa que s'ha preguntat si cal "obrir el meló" de la reforma constitucional.

El catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo i el politòleg Antón Losada visiten 'La qüestió' per parlar del seu llibre 'Constitución: la reforma inevitable'
El catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo i el politòleg Antón Losada visiten 'La qüestió' per parlar del seu llibre 'Constitución: la reforma inevitable'

"La reforma, no només és necessària, és que haurien d'haver-se’n produït ja vàries". Amb aquesta rotunditat s'ha manifestat aquest divendres el catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo, que ha sigut un dels entrevistats principals del programa La qüestió, d'À Punt. Per a Pérez Royo, "el cànon de constitucionalització d'un país és precisament l'ús regular del procediment de reforma de la constitució, que és la manera de renovar la legitimitat".  Aquesta és la tesi que defensa, precisament, el llibre Constitución: la reforma inevitable, que ha presentat al costat de l'altre autor, el politòleg i professor a la Universitat de Santiago de Compostel·la, Antón Losada, en un programa dedicat al 40 aniversari de l'aprovació de la Constitució espanyola que se celebra enguany. 

El catedràtic ha assegurat en La qüestió que "la Constitució espanyola es va fer com es va poder: veníem d’on veníem, d’una guerra civil i d’un règim que s’imposa i que està viu i sencer quan mor el general Franco". A més, ha criticat que no hi ha cap altre país democràtic europeu que en quaranta anys no haja fet reformes de la constitució, ja que, per a ell, "reformen la constitució perquè són democràcies i són democràcies perquè reformen la Constitució", un procediment que ha definit com "la màxima expressió de legitimitat democràtica".  

Antón Losada, per la seua banda, ha analitzat el "nou escenari" polític que es presenta actualment, amb un Partit Popular que ja no té "el monopoli de la representació de la dreta". El politòleg ha vaticinat que segurament en les eleccions andaluses veurem com "la dreta espanyola es fractura encara més", i ha defensat que, el fet que per primera vegada en 30 anys la dreta tinga més d'un partit representant-la, planteja una situació "inèdita": que es puga reformar la Constitució i deixar fora un part de la dreta. Per a Losada, "cap dels quatre partits que tenen la dimensió de partits de govern podrà bloquejar una reforma constitucional". 

Cal "obrir el meló" de la reforma?

Monarquia, feminisme, encaix territorial, finançament... cap qüestió ha quedat de banda en un programa que ha comptat amb la participació dels periodistes Vicent Partal, Amalia Sánchez Sampedro, Manolo Peris i Emilia Bolinches, i les veus expertes de Jordi Muñoz, politòleg i professor a la Universitat Autònoma de Barcelona; Sefa Ridaura, catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat de València; Manuel Martínez Sospedra, jurista; i Charo Tur, catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i cofundadora de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional. 

La qüestió  ha viatjat també aquesta setmana a Madrid per a entrevistar qui és considerada "la fotògrafa de la Transició", i qui ha immortalitzat gran part de la vida parlamentària dels primers temps de la democràcia i ara la podem gaudir en el llibre Franco ha muerto, Marisa Flórez. El programa ha sigut testimoni, també, de la conversa entre Teresa Revilla, diputada en la legislatura constituent l'any 1977, i Marta Sorlí, que ocupa un escó per Castelló en la legislatura actual. 

Tot açò el mateix dia en què el govern central aprova la reforma constitucional per a limitar els aforaments en l'exercici del càrrec, cosa per a la qual es modificaran els articles 73 i 102 de la carta magna. La vicepresidenta, Carmen Calvo, ha precisat que el govern central es dona el termini d'un any per a realitzar totes les reformes que comportarà posar en marxa la mesura.

També et pot interessar

stats