Jordi Sebastià: “L’acord amb Sud-àfrica és un colp mortal per als cítrics valencians”

L’exeurodiputat ha abordat en ‘La qüestió’ la crisi de mercat del camp valencià, després de les mobilitzacions del sector citricultor.

Jordi Sebastià: “L’acord amb Sud-àfrica és un colp mortal per als cítrics valencians”
Jordi Sebastià: “L’acord amb Sud-àfrica és un colp mortal per als cítrics valencians”

“Un colp mortal”. Així ha definit l’exeurodiputat valencià i membre de la Comissió d’Agricultura del Parlament Europeu, Jordi Sebastià, l’últim acord comercial entre la Unió Europea i Sud-àfrica que va obrir l’arribada a les botigues europees de cítrics que es cullen a més de 12.000 quilòmetres. “Si no ho revertim, l’estructura de la citricultura valenciana, que està dedicada al mercat europeu, no sobreviurà”. Per a Sebastià, “els problemes dels productors valencians no es deuen a la seua capacitat de producció ni al producte que produeixen, sinó al fet que hi ha unes regles que són injustes, ens maltracten, no són lleials i ens estan perjudicant”.

L’exeurodiputat ha recordat aquest divendres en La qüestió La qüestióque el camp valencià produeix matèries en les quals Europa és deficitària, com ara fruita i verdura, oli d’oliva, arròs i ametla, i s’ha preguntat, per tant, per què si hi ha escassesa, “i nosaltres ho fem molt bé”, “no es pot viure d’açò”. Tot seguit s’ha respost: “No es pot perquè les regles de comerç son injustes”; “Si per a un gran distribuïdor europeu és més barat comprar la taronja de Sud-àfrica a Rotterdam que la de València ací, no tenim res a fer”.

L’únic interlocutor vàlid

En el cas concret de la citricultura, Sebastià ha instat a exigir al govern espanyol, “únic interlocutor vàlid davant d’Europa”, que demane la clàusula de salvaguarda de l’acord, que permet, davant una amenaça “vital” a un sector, que aquest quede fora de l’acord comercial. També ha demanat un etiquetatge més fidel que advertisca que el producte agropecuari de fora indique amb quins productes està tractat.

Aquesta crida al govern espanyol l’ha feta Cèsar Estanyol. Per al portaveu de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador, “si Espanya no fa valdre la seua força en la Comunitat Econòmica Europea, nosaltres no som res”.

Moltes vessants

El secretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders, Carles Peris, ha explicat que “les empreses valencianes són líders en exportacions de fruita en fresc” i s’ha mostrat favorable al fet que es puga importar fruita de tercers països “els mesos en què nosaltres no en tenim”, però no quan hi ha producció. Per a Peris, “el secret està en l’ordenació”.

Durant la nit també s’ha abordat la situació de les persones dedicades a la recol·lecció, en companyia de Soledad Montaner, responsable de sector agrari de Comissions Obreres del País Valencià, i una de les persones implicades en la negociació del conveni de collidors que està actualment oberta. Montaner ha assegurat estar en un “període de reflexió”, després d’haver estat “molt a prop” de poder arribar a la firma d’un conveni col·lectiu bo per a totes les parts i que atorgue estabilitat.

I sobre la falta de vocació agrària i ramadera, el programa de reflexió de la televisió d’À Punt ha tingut el testimoni de joves que han fet d’aquesta la seua manera de subsistir.

Veus, totes aquestes, que han estat complementades per l’anàlisi dels periodistes Carmen Cabra, directora del magazín digital FruitToday; Juan Magraner, director de La llavor de la Cadena Ser; Enric Navarro, presentador de Terra vivaTerra viva; i Ximo Tirado, del diari Castelló Información.

També et pot interessar

stats