• Josep Almudéver, un dels últims brigadistes internacionals

  Notícies Societat | l’ Alcalatén | 13/08/2018 21:00
  À Punt Notícies

  Josep Almudéver és un dels últims brigadistes internacionals que queden vius. Als 99 anys, encara recorda cada detall d'una vida que el va portar a la guerra, a la presó i a un camp de concentració. Ara recorre instituts i universitats per a explicar la seua experiència vital als joves.

  Ahir diumenge va estar a Vistabella del Maestrat, a la comarca de l'Alcalatén en les IX Jornades de Memòria Històrica. Els assistents el van poder conéixer de prop aquest francés amb orígens a Alcàsser que als 17 anys va falsificar la seua documentació per a poder ingressar en l'Exèrcit Popular de la República Espanyola. Va resultar ferit en el front per un obús i evacuat a València. 

  Josep Almudéver ha explicat que aprofitant la seua doble nacionalitat francesa i espanyola es va allistar en les Brigades internacionals. Després, va passar pels camps de concentració de Los Almendros i Albatera, per les presons de Porta Coeli, la Model i Aranjuez. 

  Quan va eixir de la presó, entre 1944 i 1947 va col·laborar amb l'Agrupació Guerrillera de Llevant com a enllaç i punt de suport de la guerrilla antifranquista a Alcàsser, Picassent i Silla. Quan va ser descobert, va fugir a França.  

  En l'actualitat viu prop de Tolosa i viatja tots els anys a Espanya el 14 d'abril, acompanyat de l'historiador Toni Simó, per a donar cicles de conferències per a contar la seua expèriència. 

  Mentre li quede veu, diu, contarà la seua experiència als joves que hui tenen la mateixa edat que quan ell se n'anà a lluitar contra el règim franquista.

  La Generalitat li va atorgar el guardó d'Ambaixador en 2016 per ser un exemple de compromís i testimoni viu.