Gloria deixa cinc persones mortes a la Comunitat Valenciana i arrasa el litoral

El temporal de vent, pluja i neu marca registres històrics i obliga a activar l'UME per l'acumulació del neu als Ports.

Efectes del pas de Gloria en la platja d'Almenara, a la Plana Baixa
Efectes del pas de Gloria en la platja d'Almenara, a la Plana Baixa / Domenech Castelló (Efe)

La borrasca Gloria ha tingut efectes devastadors a la Comunitat Valenciana, tant personals com materials. Aquest dimecres s'ha confirmat la mort de dues persones que pugen a cinc el nombre de víctimes mortals per efecte directe o indirecte de les fortes pluges, les nevades i les baixes temperatures. 

Al migdia la Guàrdia Civil ha localitzat a la Nucia (Marina Baixa) el cadàver del veí de Benidorm de 67 anys que estava desaparegut des de dilluns. Poc abans transcendia la mort d'una dona de 74 anys amb mobilitat reduïda en l’assolament de l'edifici on residia, en ple centre d'Alcoi. El tercer enfonsament en 48 hores al municipi per efecte de les precipitacions. Dimarts moria a Carcaixent una persona indigent per possible hipotèrmia. A aquesta causa s'atribueix també la mort d'una dona de 54 anys que dormia en un parc de Gandia, i del veí de Moixent que va ser localitzat estés a terra, damunt la neu, prop de sa casa. 

Danys greus a la costa dos mesos abans de Setmana Santa

El pas de Gloria tardarà a esborrar-se del litoral valencià. La costa, els ports i sobretot les platges han patit de sud a nord del territori la pitjor part del fort vent i les intenses pluges. Dilluns una boia va registrar ones de 8,44 metres de mitjana a les costes de València, un alçada històrica al Mediterrani occidental dos metres per damunt de l'anterior màxim. L'autoritat portuària de València parla del pitjor temporal marítim en 30 anys. L’onatge va ser tan fort que va espentar dues piscifactories des de Castelló fins a la platja del Perelló (Sueca). 

La borrasca ha causat destrosses importants a les platges i els passejos de València, la Ribera, la Safor, la Marina i la Plana, i ha colpejat joies del turisme costaner com Calp, Dénia, Oliva, Benicàssim, Peníscola o les platges de l'àrea metropolitana de València quan falten dos mesos de les festivitats de Setmana Santa. Molts dels municipis afectats anticipen que demanaran la declaració de zona catastròfica.

Registres històrics de pluja i preocupació pel cabal dels rius

Més a l'interior, les precipitacions han causat inundacions i han obligat a tallar desenes de carreteres comarcals i nombrosos camins. "Estem davant un temporal de registres històrics", ha manifestat aquest dimecres la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, que ha explicat que l'aigua acumulada les últimes hores supera els 788 l/m2 a la Vall de la Gallinera (Marina Alta), frega els 600 l/m2 a Castell de Castells (Marina Alta) i supera els 500 l/m2 a Pinet (Vall d'Albaida) i Planes (Comtat). La Unió de Llauradors estima que els danys al camp poden superar els 24 milions. La Generalitat manté la preocupació pel cabals de les conques del Xúquer i el Serpis, davant la possibilitat de desbordaments en alguns trams. 

Metre i mig de neu a la comarca dels Ports

Les nevades han regalat estampes nadalenques però també moltes complicacions a l'interior nord de Castelló. L'acumulació de neu als Ports ha superat el metre i mig en municipis com Ares del Maestrat, Villores, Palanques i ha deixat masos incomunicats.  La Unitat Militar d'Emergències treballa des de dimarts per a restablir les comunicacions per carretera i obrir passos en poblacions que estaven incomunicades des de diumenge. 

S'activa la maquinària d'ajudes

El delegat del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, ha assenyalat que ja està en marxa la maquinària per a valorar els danys i activar les ajudes. Fulgencio ha recordat que continua vigent el reial decret que es va activar per la DANA de setembre del 2019 i que podria cobrir les situacions derivades del temporal d'hivern.

stats