La depuradora de Pinedo rebrà una inversió de 25 milions d'euros per a tractar d'evitar tancar-la
Els veïns consideren "molt positiva" la proposta del Consell però mantindran la petició de l'execució de la sentència perquè volen una compensació econòmica.
La depuradora de Pinedo rebrà una inversió de més de 25 milions d'euros per a tractar d'evitar que es tanque. És la resposta de la Conselleria de Medi Ambient a la demanda del veïnat perquè s'execute la sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que ordena el tancament de la tercera fase de la depuradora.
La Generalitat, a través de l'Entitat de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar), destinarà aquesta inversió a aplicar mesures correctores que eviten les males olors, sorolls i emissions "insuportables", que denuncia el veïnat de la pedania de Pinedo.
El gerent d'Epsar, Enrique Lapuente, ha dit aquest dimarts a Les notícies del matí que les instal·lacions de Pinedo han de continuar funcionant i per això s'hi invertiran 25 milions, 10 dels quals es destinaran a mesures mediambientals per a pal·liar les molèsties que es produeixen al veïnat. Segons Lapuente, "no s'hauria d'haver arribat a aquesta situació" i el que intenten ara "és corregir-la".
Pla especial per a minimitzar l'impacte de la depuradora
Aquestes millores formen part del pla especial que l'administració autonòmica elabora per a minimitzar l'impacte i els efectes negatius de l'activitat de la instal·lació de Pinedo. Redundarien en benefici dels veïns pel que fa als problemes de soroll i de pudor, a més de servir per a regular el trànsit de vehicles pesants per la zona. Es durien a terme també accions de caràcter mediambiental i mesures encaminades a millorar l'eficiència energètica en la planta depuradora d'aigües.
L’anunci s’ha rebut molt bé per part del veïnat. El portaveu de la plataforma veïnal, Jaume Chornet, considera "molt positiva" la proposta que els han realitzat des de la Conselleria de Medi Ambient per a eliminar els sorolls i les males olors que genera l'activitat de la depuradora.
No obstant això, ha assegurat que mantindran la petició d'execució de la sentència en què s'ordena el tancament perquè "hi ha altres punts a què no s'ha donat solució". El principal és la qüestió econòmica, ja que reclamen una compensació econòmica per les molèsties que els ha generat la infraestructura des que es va engegar.
El tancament de la instal·lació suposaria deixar de tractar les aigües residuals generades per vora milió d'habitants de la ciutat de València i de l’àrea metropolitana i abocar-les directament a la mar.