La Diputació de València busca els descendents de quatre valencians deportats a camps de concentració nazis

Una investigació ha revelat que havien sigut catalogats per error com a presos polítics francesos.

Cartilla de registre de Luis Roselló, que es conserva en l'arxiu d'Arolsen
Cartilla de registre de Luis Roselló, que es conserva en l'arxiu d'Arolsen / Diputació de València

Francisco Navarro, Víctor Roselló i els germans Luis i Juan Roselló -que comparteixen cognom, però no filiació amb l'anterior-, van ser deportats a un camp de concentració nazi. Els quatre eren valencians i no presos polítics francesos, com figurava fins ara en els registres.

Una investigació conduïda per Antonio Muñoz Sánchez, vinculat a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, ha descobert l'errada històrica, que permetrà reassignar els valencians a les 653 persones nascudes a la província que van ser deportades i enviades a camps de concentració de l'Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial.

La delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València fa ara una crida per a localitzar els familiars dels quatre valencians a fi d'entregar-los els seus objectes personals, que es conserven a l'arxiu alemany d'Arolsen. Aquest centre de referència sobre la persecució nazi busca els familiars d'una trentena d'espanyols.

Entre els objectes que es conserven hi ha un rellotge de polsera que podria pertànyer a Francisco Navarro, que apareix registrat amb el número 30.946 al camp de concentració de Neuengamme, i que li van confiscar quan va arribar al recinte. D'ell només se sap que va nàixer el 17 de febrer de 1911 a València.

Dels germans Roselló es coneix que van nàixer a Favara (la Ribera), el 1907 i 1913, que treballaven fent calderes i motles, i que vivien amb les seues famílies a Grenoble, al sud-est de França. Acabaren enrolant-se en la resistència francesa després de sobreviure a 'Bromera de mar', l'operació de l'oficial Heinrich Himmler per a exterminar la població estrangera en l'Europa ocupada pels nazis.

De Grenoble van aconseguir fugir amb altres valencians, com Víctor Roselló (València, març de 1910), fins que finalment van ser capturats i conduïts a camps de concentració. Els tres van arribar a Buchenwald en 1944, però els germans van ser traslladats després al subcamp de Dora-Mittelbau, que es va crear per a construir una fàbrica armamentística subterrània que no poguera ser destruïda pels bombardejos.

Les persones que tinguen informació sobre algun d'aquests quatre valencians poden posar-se en contacte amb el departament de la Diputació de València en el telèfon 96 388 30 31 o a través del correu electrònic memoria.historica@dival.es.

També et pot interessar

stats