La incidència del coronavirus entre majors de 65 anys torna a arrossegar tota la Comunitat Valenciana al nivell màxim d'alerta

València es manté entre les vint províncies espanyoles amb pitjors indicadors epidemiològics i assistencials.

Imatge d'arxiu de dues dones majors agafant-se de les mans
Imatge d'arxiu de dues dones majors agafant-se de les mans / Stephanie Lecocq (Efe)

La Comunitat Valenciana puja de nou en el semàfor que avalua el risc de l’epidèmia segons els criteris de control de la transmissió pactats amb el Ministeri de Sanitat. En l’informe que el departament de Salvador Illa ha publicat aquest divendres, tot el País Valencià s’enfila de nou al nivell de risc extrem o alerta 4.

La raó d’aquest empitjorament està en els indicadors epidemiològics de les persones majors de 65 anys, que es mantenen per damunt dels llindars establerts. Aquestes dades sobre què està passant en la franja d’edat més colpejada pel coronavirus no es fan públiques cada dia, com sí que passa amb la resta dels indicadors, sinó setmanalment. I les que s’han publicat hui estan tancades a 7 de desembre.

Tal com s’observa en el gràfic, la incidència acumulada (IA) en els últims 14 dies entre els majors de 65 anys és ara mateix de 183,9 casos per cada 100.000 habitants, per damunt de la frontera del risc extrem, situada en 150.

Pel que fa als últims 7 dies, un altre dels factors a tindre en compte, la incidència acumulada entre la població valenciana més gran és de 78,8, quan el límit del nivell més alt està en 75.

El tercer criteri que provoca que el semàfor valencià ens torne a situar en el pitjor dels escenaris és l’ocupació dels llits en les unitats de cures intensives (UCI). Aquest índex està baixant de manera sostinguda des de fa més d’una setmana, però encara continua per damunt del 25 %.

La província de València, entre les pitjors d’Espanya

Aquestes xifres contrasten amb la clara milloria dels índexs quan fan referència a la població en general, que tant en el cas de la IA en 14 dies com en la de 7 dies està en el nivell 3. La positivitat dels tests PCR i les proves d’antígens també han caigut per sota del 15 %. Fins i tot l’ocupació de llits hospitalaris per malalts de Covid-19 és ara pròpia del nivell 2, o risc mitjà.

Quan s’amplia la lupa a l'àmbit territorial, s’observa que València és una de les 20 províncies que es mantenen en el pitjor dels escenaris. En canvi, la situació epidemiològica de Castelló i Alacant és un poc millor i continua en el nivell 3.

Ara bé, el mateix informe que recull tota aquesta informació adverteix que "a més d’aquests indicadors, les comunitats autònomes usaran tots aquells recursos que en el seu context consideren rellevants... tenint en compte les particularitats de cada territori”.

També et pot interessar

stats