La lepra, una malaltia amb 6 casos nous a Espanya al 2018
Amb motiu del Dia Mundial contra la Lepra, Fontilles recorda que la Comunitat Valenciana és una de les zones endèmiques on persisteix el bacteri.
Aquest 27 de gener se celebra el Dia Mundial contra la Lepra, una malaltia que té cura però que encara no està erradicada. A Espanya, l’any passat es notificaren 6 nous casos, mentre que al món hi ha més de 210.000 persones amb aquesta patologia que causa deformitats i discapacitats en els casos en què no es detecta a temps.
El Mycobacterium leprae té una incidència especial a l’Índia, el Brasil i a l’Àfrica per les condicions que s’hi donen: pobresa, falta d’higiene i una alimentació inadequada. Però la lepra no és un monopoli dels països en via de desenvolupament. A l’Estat espanyol, en 2018, es van diagnosticar casos de lepra a Castella i Lleó, Catalunya, a la Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia i Madrid.
Zones endèmiques de lepra a Espanya
Sorprén saber que a Espanya encara hi ha zones endèmiques on està present el bacteri que causa la malaltia i on, per tant, es podria contraure. Són les compreses entre el delta de l’Ebre i Andalusia, i també, a Galícia.
I la incidència de casos és la raó per la qual el centre de referència sobre la lepra a Espanya, Fontilles, es troba a la Comunitat Valenciana. Des de fa 100 anys es dedica a la investigació i al tractament d’esta patologia, i també a sensibilitzar contra l’estigma que pateixen les persones que la tenen o l’han tinguda, per les seqüeles que deixa i les ferides que mai arriben a cicatritzar.
La cura contra el Mycobacterium leprae, el bacil que la produeix, existeix des del 1982 i és una combinació de tres fàrmacs. Però perquè no cause una discapacitat el tractament ha de subministrar-se de manera precoç.
El principal problema és l’estigma
A Espanya ja ha passat l’època en què recloïen els malalts en un sanatori, com el de Fontilles, que quan es va crear fa 100 anys albergava vora 400 persones. Però als països subdesenvolupats, els qui la pateixen o l’han patida ho amaguen per vergonya, no demanen ajuda i els rebutja la societat per les deformitats que tenen en el cos.
“El principal problema de la lepra és l’estigma que marca els malalts”, explica Yolanda Sanchis, directora de Sensibilització i Voluntariat de la Fundació Fontilles en Les notícies del matí. “Hi ha xiquets que no poden anar a escola i dones a qui rebutgen les famílies”, assenyala.
Per a fer visible aquesta malaltia que té cura, la fundació ha posat en marxa la campanya “La teua ajuda canvia vides”, amb motiu del Dia Mundial contra la Lepra. L’objectiu és sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de la detecció precoç per a millorar la qualitat de vida de les persones afectades. Aquestes reben el tractament que facilita l’OMS de manera gratuïta i que consisteix a prendre dues pastilles diàries durant un any.
Sanchis assegura que hi ha poques associacions que treballen contra la lepra i destaca la importància d’arribar als malalts “perquè els canvia la vida i poden recuperar-la”.
Fontilles celebra 100 anys a la Vall de Laguar
Actualment, al sanatori només queden 23 persones. Totes estan curades, però resideixen ací perquè en el camí han perdut els familiars i no tenen on viure. De fet, ara Fontilles es dedica més a tasques geriàtriques que a les que es feien quan es va fundar. Però és el centre de referència d’investigació i formació, i encara hui en dia tracta 28 pacients amb lepra de manera ambulatòria.
Poden conéixer la història del sanatori de Fontilles, del tipus de poble aïllat en què es va convertir, d’on isqueren parelles, i on feren una vida normal les persones que va rebutjar la societat i que no tenien un altre lloc on anar en un capítol del programa Va passar ací.