La sanitat universal, damunt la taula dels responables sanitaris dels governs central i autonòmics
La nova norma sobre sanitat universal ha centrat la reunió entre la ministra Carmen Montón i els representants autonòmics.
El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), que reuneix el govern central i les comunitats autònomes, s'ha centrat aquest dijous, 28 de juny, en un únic punt: la norma per a retornar la universalitat de la sanitat a tot el territori espanyol. A més, ha sigut el primer consell per a la nova consellera de Sanitat, Ana Barceló.
La ministra de Sanitat, Consum i Benestar social, Carmén Montón, ha presentat el text que està elaborant el govern central per a retornar la universalitat a la sanitat als representants de les diferents autonomies. Carmen Montón ha assenyalat que la norma que regularà la sanitat universal tindrà totes les garanties per a evitar els "abusos", però també per evitar que qualsevol persona que necessite assistència sanitaria es quede "al descobert".
Una de les garanties, tal com ha explicat la ministra en la roda de premsa posterior a la reunió, és un informe social per a aquelles persones que no puguen acreditar la seua situació de vulnerabilitat i irregularitat de manera inmediata. El document tindrà una validesa de 90 dies perquè puguen ser ateses sense problemes en la sanitat pública. Esta decisió "no atraurà el turisme sanitari, ni suposarà cap sobrecost per al sistema", ha conclòs.
Montón ha negat que la norma necessite una memòria econòmica, com han sol·licitat les comunitats governades pel PP. La ministra els ha recordat que el Reial Decret 16/2012, que va excloure milers de persones dels sistema sanitari, no en va dur cap i que un informe de la Unió europea assegura que l'atenció primària és menys gravosa que la d'urgències.
La ministra ha destacat la importància de la participació de la societat civil en la presa de decisions i ha informat de la creació d'una comissió mixta per a fer un seguiment de la implementació de la norma, que espera que s'aprove en acabar juliol.
Universalitat sanitària
Només arribar a la Generalitat el nou govern, al juliol del 2015, entrava en vigor el decret llei que tornava a instaurar la universalitat sanitària. Dos anys després, el Tribunal Constitucional la va anul·lar. Des d'aquell moment, com ha explicat la consellera de Sanitat Ana Barceló, a la Comunitat Valenciana s'atén qualsevol persona que necessita atenció sanitària amb instruccions emeses per la Conselleria de Sanitat a la xarxa pública sanitària. "Gràcies al decret llei i a les instruccions, hem pogut atendre qualsevol persona a la Comunitat Valenciana, i és la fórmula que ens ha permès atendre els refugiats de l'Aquarius", ha assegurat.
La plataforma ODUSALUD, que aglutina ONG i associacions d'atenció a immigrants, vigila la situació sanitària de les persones en situació irregular a la Comunitat Valenciana des del 2012. Segons les dades facilitades per la seua portaveu, Ana Pérez, les incidències de persones no ateses a la sanitat pública han disminuït molt, però encara se'n registren casos (Uns 200 en l'últim any). Es tracta de menors o de dones embarassades que tenen dificultats per a acreditar la seua situació irregular i se'ls passa una facturació després de l'atenció.
Segons Ana Pérez, les incidències tenen origen en el desconeixement dels usuaris dels propis drets, i també en problemes dintre de la mateixa administració per "una dificultat real en l'aplicació de la norma".