La violència masclista i la llei mordassa, reptes pendents dels drets humans a Espanya

Amnistia Internacional denuncia que s’han vulnerat els drets de vora 750.000 migrants, als quals l’Estat no ha oferit atenció sanitària.

La violència masclista i la llei mordassa, reptes pendents dels drets humans a Espanya
La violència masclista i la llei mordassa, reptes pendents dels drets humans a Espanya

Compleix l’estat espanyol en matèria de drets humans? És la pregunta que cal plantejar-se en el Dia Internacional dels Drets Humans. La resposta, segons l’anàlisi d’Amnistia Internacional, és que encara hi ha diversos aspectes a millorar, tot i considerar-se un estat avançat. 

Alguns d’ells, en qüestió de drets fonamentals, són els que atempten contra les dones, especialment de les 1.033 que han mort assassinades per la seua parella o exparella des que es registren aquestes morts. 

Pel que fa a la llibertat d'expressió, des d’Amnistia Internacional apunten la coneguda com a "llei mordassa", aprovada el 2015. En opinió de l'organització, ha de derogar el nou govern espanyol perquè limita excessivament la llibertat d’expressió. 

Des d’aquesta entitat recorden que a Espanya també es vulneren els drets fonamentals dels migrants que arriben al territori nacional buscant refugi. Així mateix, Amnistia Internacional considera que, en clau sanitària, vora 750.000 persones, la majoria migrants en situació irregular, s'han quedat sense targeta sanitària des del 2012 per les retallades en el Sistema Nacional de Salut. 

La migració és un dels punts febles en matèria de drets humans. A Espanya, el compromís era acollir 15.888 migrants, però a principis de l’any passat la xifra girava al voltant dels 3.000. 

D’altra banda, en l'última dècada, Amnistia Internacional recorda que s'han produït 650.000 desnonaments al territori nacional, que vulneren el dret fonamental a l’habitatge. 

Per últim, des de l'organització apunten que Espanya és el seté país exportador mundial d'armes. A més, destaquen que, de l'arsenal total d'armes que circula al món, el 60% s'utilitza per a violar drets humans. 

Així mateix, Amnistia Internacional considera que Espanya està “a la cua d’Europa en la lluita contra la impunitat”. En aquest sentit, s’ha referit a les víctimes de la Guerra Civil, que en molts casos, encara no han vist reconeguda, ni tan sols, la seua condició de víctima.

També et pot interessar

stats