L’Advocacia de la Generalitat estudiarà la decisió judicial sobre les pràctiques de l’alumnat de medicina de la UCV
El rector de la universitat privada espera que els estudiants puguen fer-hi les pràctiques l’any que ve.
La Conselleria de Sanitat ha confirmat a À Punt que instarà a l’Advocacia de la Generalitat a estudiar la decisió del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana sobre les pràctiques dels estudiants de medicina de la Universitat Catòlica de València (UCV) i, si escau, recórrer-hi.
Els jutges s’han pronunciat a favor de la universitat i contra la decisió presa pel Consell en 2016 que prohibia les pràctiques dels estudiants de les universitats privades als hospitals públics. Han reconegut que la UCV té dret a tindre un conveni amb Sanitat.
La resolució dels magistrats fa referència a una prova pericial que acompanyava la demanda, la qual acredita que ‘‘hi ha insuficiència d’hospitals privats per a la pràctica curricular’’ de l’alumnat de medicina i infermeria. Per tant, segons el tribunal, les places disponibles als centres hospitalaris públics són suficients per a atendre ‘‘sense tensions’’ tots els estudiats.
Així, el rector de la UCV, José Manuel Pagán, ha dit a À Punt que espera que els alumnes puguen fer les pràctiques el curs que ve, i ha oferit a la Conselleria de Sanitat obrir un procediment de diàleg basat en la ‘‘lleialtat institucional’’ per a la formalització dels convenis que ordena el tribunal.
Els canvis legislatius promoguts pel Consell en 2016 en aquesta matèria també han arribat al Tribunal Constitucional, que, al setembre, va admetre a tràmit el recurs de 50 senadors del Partit Popular. Els senadors consideren que l’administració valenciana ‘‘ha infringit els drets fonamentals a la igualtat, a la llibertat de creació de centres docents, i el deure d’ajuda a aquests’’ en un article de la llei valenciana de sanitat.
PPCV: “S'ha condemnat el sectarisme del Consell”
El coordinador de Política Social del Grup Popular a les Corts, José Juan Zaplana, ha afirmat que el TSJCV ha condemnat “el sectarisme de la Conselleria de Sanitat en imposar la seua ideologia” sobre la preparació de l'alumnat.
En aquest sentit, Zaplana ha afegit que la sentència del tribunal “no només condemna Carmen Montón, sinó també l'actual consellera, Ana Barceló” i els socis del Botànic. Segons ha dit en un comunicat, van fer prosperar “un veto a la llibertat d'oportunitats, a la formació dels joves i la preparació de tots els professionals” mèdics.