CC.OO xifra en 1,8 milions el cost de les beques fraudulentes a la Generalitat, que nega que n'haja presentat més
El sindicat adverteix que el Consell n’ha presentat 88 amb les mateixes normes reguladores denunciades.
Comissions Obreres del País Valencià ha xifrat en 1,8 milions la quantia de deutes a la Seguretat Social per cotitzacions de les beques de la Generalitat declarades en frau de llei més els salaris reclamats per 35 persones afectades. També ha advertit que s'han oferit 88 noves beques amb les mateixes normes reguladores que van ser denunciades.
Aquest import es desglossa en 1.001.950 euros de deutes a la Seguretat Social, dels quals 166.991 corresponen al recàrrec del 20% de costos de demora a data de gener de 2020, i un total salarial demandat per 35 de les 45 beques denunciades de 827.837 euros fins al gener de 2020.
Les cotitzacions a la Seguretat Social i salaris sumen 1.829.787 euros, una xifra que exclou les altres deu persones afectades que podrien haver demandat a través d'altres serveis jurídics, segons han explicat en roda de premsa la secretària de formació i ocupació de CCOO PV, Ana María García Alcolea, i la secretària d'acció sindical de la Federació de Serveis a la Ciutadania del sindicat, Soledad Fernández.
Malgrat que les beques a la Generalitat s’han concedit durant les últimes tres dècades, el president Ximo Puig va anunciar que si aquesta fórmula no és la correcta, "a partir de l'any que ve no hi haurà beques”. Tot i això, des de setembre de 2019 fins a aquest mes de gener s'han tret 88 noves beques, 24 d'elles convocades i 64 ja resoltes (27 en la Conselleria d'Educació, 25 en Igualtat, 9 en Sanitat i la resta en Agricultura, Economia, Justícia i l'Agència Valenciana d'Emergències).
El sindicat ha advertit que verificarà la situació d'aquestes 88 beques, ja que s'emmarquen en unes normes que ofereix cada conselleria i que són "les mateixes" que la Inspecció de Treball va considerar que suposaven un frau de llei, per la qual cosa és possible que no s'hagen fet de manera correcta.
Una de les persones denunciants, el nom de la qual prefereix conservar en l’anonimat, afirma que "en cap moment" se li ha donat un pla de formació. "De fet, hi ha manuals que hem fet els becaris a petició dels nostres superiors arran de la inspecció. No entenem que un govern que suposadament defensa els drets laborals faça servir aquestes beques fraudulentes", afegeix.
CCOO ha emplaçat la Generalitat a reunir-se per a exposar les qüestions de millora, que recull una proposta que va entregar a la fi de l'any passat. Tanmateix, “ni el Consell ni cap grup polític ens ha donat resposta”, afirma García Alcolea.
Aquestes denúncies s’emmarquen dins la campanya “Beques o treballes?” de CCOO, que també inclou la denúncia de set persones becàries del Servei de Comunicació de la Diputació de València.
cc
Respecte al cost per a les arques, la Generalitat assegura que "les quanties que Treball va comunicar en el seu moment rondaven els 400.000 euros per a les 28 beques en Presidència", amb el que rebutja els càlculs de CCOO. També subratlla que "no s'ha realitzat cap nova convocatòria de moment" en l'àrea de Ximo Puig.
El Consell nega el frau
La Generalitat nega el frau denunciat i assegura que no s'han presentat noves convocatòries en l'àrea de Presidència, a més de recordar que aquestes places "porten més de dues dècades concedint-se sense cap problema".
Així ho ha afirmat la secretària autonòmica de Comunicació, Blanca Marín, sobre els càlculs que ha presentat aquest dijous el sindicat. ElConsell discrepa i lamenta "profundament" aquesta interpretació, amb el que espera que es resolguen les al·legacions i el recurs que va presentar arran de l'informe d'Inspecció de Treball sobre els becaris.
Respecte al cost per a les arques, la Generalitat assegura que "les quanties que Treball va comunicar en el seu moment rondaven els 400.000 euros per a les 28 beques en Presidència", amb el que rebutja els càlculs de CCOO. També subratlla que "no s'ha realitzat cap nova convocatòria de moment" en l'àrea de Ximo Puig.