L'horta valenciana presenta la candidatura als Sistemes Importants de Patrimoni Agrícola Mundial

Aquesta distinció de la FAO reconeix els sistemes agrícoles de gran valor paisatgístic, rics en biodiversitat i amb un valuós patrimoni cultural.

L\'horta valenciana presenta la candidatura als Sistemes Importants de Patrimoni Agrícola Mundial
L'horta valenciana presenta la candidatura als Sistemes Importants de Patrimoni Agrícola Mundial

El regadiu històric de l'horta de València ha presentat aquest divendres la seua candidatura per a formar part dels Sistemes Importants de Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO). La iniciativa compta amb el suport de la Generalitat, l'Ajuntament de València, la Diputació de València i altres institucions. 

Durant l'acte de presentació de la candidatura, celebrat al Saló de Cristall de l'Ajuntament, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha explicat que el regadiu de l'horta compta amb tots els elements necessaris per a ser declarat SIPAM.

El cap con Consell ha destacat: "Al llarg de més de 1.000 anys, s'ha conformat un sistema de regadiu complex, estructural, extens, sostenible, eficaç i eficient". I en la mateixa línia, ha subratllat el suport a aquesta candidatura com a "continuadora de la Llei de l'horta", impulsada pel Consell per a garantir un sistema integral de protecció i dinamització del valor productiu, ambiental, cultural, històric i paisatgístic.

Puig ha qualificat el regadiu de l'horta com "un sistema modèlic a Europa", i ha posat l'accent que haja sigut "una obra immensa de milions de persones al llarg de generacions". A més, ha recordat que, segons l'informe Dobris de l'Agència Europea de Medi Ambient, només hi ha cinc espais similars a la Unió Europea.

D'altra banda, ha destacat la importància de defendre l'agricultura periurbana ja que, com ha detallat, permet la continuïtat de la cultura històrica agrícola de la societat, genera una producció de proximitat amb productes de qualitat i redueix l'impacte mediambiental negatiu per la reducció de les emissions del transport i per la contenció de la urbanització del terreny agrícola.

Seguir el camí de l'agricultura i l'alimentació sostenible

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat que la declaració de l'horta valenciana com a SIPAM pot resultar un mecanisme de defensa davant de l'especulació urbanística, i ha destacat que aquest és el camí que ha de seguir l'agricultura i l'alimentació a escala mundial, cap a una "alimentació que done de menjar a tot el món des d'un plantejament sostenible, perquè en aquests moments la producció agrària és clarament insostenible".

Què és la declaració SIPAM?

La denominació SIPAM és un reconeixement de la FAO als sistemes agrícoles sostenibles vius i en evolució que, a més, creen paisatges de gran valor, rics en biodiversitat, desenvolupats a través de l'adaptació mútua d'una comunitat amb el seu territori.

Són diferents als llocs patrimonials convencionals i a les àrees protegides. Representen sistemes dinàmics gestionats per humans, definits no solament per les condicions específiques del lloc, sinó també per les tradicions, les cultures de cultiu i els aliments.

També et pot interessar

stats