Més de 500 migrants rescatats a les costes del sud d’Espanya aquest cap de setmana

El ministeri de l'Interior no retirarà el recurs del PP a la sentència europea contra les devolucions en calent.

El buc Guardamar Polimia ha traslladat a Màlaga part dels immigrants rescatats al mar
El buc Guardamar Polimia ha traslladat a Màlaga part dels immigrants rescatats al mar

524 migrants han arribat a les costes andaluses durant aquest cap de setmana, 111 dels quals s’han rescatat al mar d’Alborán aquesta vesprada, després de ser localitzades per Salvament Marítim les dues pasteres en les quals viatjaven. Entre ells hi ha 24 dones i tres menors. Al llarg del cap de setmana, 400 persones més han sigut rescatades de sis pasteres en aigües de l’estret de Gibraltar i del mar d’Alborán, després d’haver sigut interceptades pel buc Guardamar Polimia. A més, 11 migrants, 8 dels quals eren menors d’edat, van arribar en una pastera a la costa d’Estepona ahir dissabte. Segons han informat els serveis d'emergències, es troben en bon estat de salut i no han precisat assistència sanitària. Per altra banda, la Guàrdia Civil i el Servei de Prevenció i Extinció d'Incendis (SPEIS) de Melilla van aconseguir traure a altres dos immigrants d'una caixa metàl·lica situada al fons d'un cotxe. Els dos es trobaven en molt mal estat de salut, amb dificultat respiratòria i crisi d'ansietat, i van haver de rebre atenció mèdica. El conductor del cotxe ha sigut detingut com presumpte autor d'un delicte de tràfic d'immigrants.

Els immigrants arribats a la costa de Cadis han sigut els primers a ser traslladats al Centre d'Acollida Temporal d'Immigrants, el qual ha sigut habilitat pel Ministeri de l'Interior a localitat de Sant Roque (Cadis) amb l'objectiu de servir com a punt de recepció dels immigrants que arriben a les costes d'Algesires. La decisió d'habilitar aquest campament va ser presa després de la reunió de Pedro Sánchez i Emmanuel Macron del passat 23 de juny, en la qual tractaren la problemàtica de l'arribada d'immigrants a Espanya.

Reunió del Govern i les comunitats autònomes per a abordar la situació migratòria

Segons dades del Ministeri de l'Interior, fins al 15 de juliol de 2018 han arribat a Espanya 20.000 persones, la majoria a les costes amb pastera (16.872) i la resta a través de Ceuta i Melilla. A aquestes dades s'haurien de sumar les xifres relatives a les arribades dels últims caps de setmana. Encara que les xifres no han arribat als 28.349 immigrants que es van comptabilitzar l'any 2017, el Govern i les Comunitats Autònomes han mostrat la seua preocupació per les xifres, i demà dilluns analitzaran la situació en la Conferència Sectorial d'Immigració que presidirà la Ministra de Treball, Magdalena Valerio.

La trobada es produeix després que en el Consell de Ministres de divendres s'aprovara la creació d'un comandament únic per a la cooperació operativa de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat a la frontera i a l'estret, enmig d'una constant arribada de pasteres. L'objectiu del comandament únic que es posarà en marxa passa per centralitzar la coordinació i el seguiment de totes les actuacions vinculades amb la immigració il·legal. Així mateix, el govern espanyol ha posat en marxa un pla de xoc dotat amb 30 milions d'euros fins al final d'any per al reforçament de l'atenció a immigrants i refugiats, a peu de platja.

Un dels aspectes que, previsiblement, s'abordarà en la reunió és la situació dels menors estrangers no acompanyats, que a Espanya ascendixen a més de 7.000 en el que va de 2018.

Interior no retirarà el recurs del PP a la sentència europea contra les devolucions en calent

Per altra banda, el Ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va declarar ahir dissabte en una entrevista concedida a Efe que l'actual Govern no retirarà el recurs que va interposar l'Executiu del PP contra la condemna a Espanya del Tribunal Europeu de Drets Humans per les devolucions en calent. Grande-Marlaska ha dit que esperarà a la resolució definitiva, prevista per a setembre, abans de prende una decisió sobre aquestes pràctiques. Segons ha dit, "no son blanc o negre, sino que son molt més complexes del que pareixen".

També et pot interessar

stats