Polèmica per l’inici de les obres d’un centre interpretatiu prop de la Renegada, a Orpesa
“Salvem la Renegà” ha aconseguit més de 10.000 firmes per a evitar “l’urbanisme salvatge” als voltants del paratge natural.
Les obres del Centre d’Interpretació del Mediterrani (Cimed), que han començat al costat de la zona protegida de la Renegada, a Orpesa (Plana Alta), han suscitat la crítica d’organitzacions ecologistes. Per denunciar la construcció del Cimed, ha nascut el col·lectiu “Salvem la Renegà”, que critica que el centre es tracta d’un projecte urbanístic “disfressat de restauració”.
L’associació ha impulsat una recollida de firmes en la plataforma Change.org que ha aconseguit ja més de 10.000 suports per a evitar “l’urbanisme salvatge” als voltants del paratge natural.
Una constructora i la Fundació Azul Marino són les responsables del projecte que té un pressupost de 4 milions d’euros per a la construcció d’un que inclourà previsiblement un observatori marí amb zones de tortugues, piscines, un nou sender i un edifici per a la recuperació d’espècies en el Pla Parcial Torre de Bellver. Des de “Salvem la Renegà” critiquen que tot i que sembla una “iniciativa ecologista”, no és més que un “zoològic per a tortugues”.
L’excavació de les piscines i el recinte han començat ja en una zona parcel·la del litoral d’Orpesa, prop de la via verda, i s’han instal·lat els cartells que indiquen l’adequació de la zona litoral que acompanyarà el projecte.
L’Ajuntament explica que es desenvoluparà en sòl urbà
Des de l’Ajuntament d’Orpesa han explicat que el projecte és una iniciativa privada que es desenvolupa en sòl urbà i no en una zona protegida. “No és un lloc d’importància comunitària (LIC) ni està afectat pel Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel)”, al mateix temps que han recalcat el seu compromís per a “garantir” la sostenibilitat del Cimed.
No obstant això, ha suscitat les crítiques d’organitzacions ecologistes com Ecologistes en Acció que consideren que reactivar el Pla Parcial Torre de Bellver “suposa més i més formigó en hotels i segones residències, i continuar amb un model urbanístic caduc i desfasat”. A més, asseguren que el projecte implica posar el marxa plans urbanístics deu anys després de la seua aprovació, “i ha variat la realitat física de l’entorn i els estudis ambientals han quedat obsolets”.
Costa Bellver defensa que té tots els requisits legals
La societat Costa Bellver, promotora del projecte, assenyala a través d’un comunicat que els terrenys van ser declarats urbanitzables el 1982, sis anys abans de ser adquirits per l’empresa, i el 1993 van ser declarats urbans. Defensa que té tots els requisits legals i, a més, assegura que les instal·lacions seran construïdes basant-se en els objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU.
El visitant del Cimed, assenyala la constructora, podrà fer un recorregut interpretatiu de la fauna i flora autòctona de la zona i podrà conéixer tots els projectes que s’hi duran a terme amb la finalitat de recuperar, restaurar, divulgar i conscienciar per a la preservació del medi ambient. Tot això a través de models 3D, mapping i noves tecnologies de difusió i divulgació científica, pel que remarquen que no hi haurà animals més enllà de les tortugues que arriben per a recuperar-se i després ser reintroduïdes a la mar.