• Proposen jutjar 35 persones per delictes econòmics en el frau d'iDental

  Notícies Societat | 03/12/2019 18:35
  A Punt NTC
  Imatge d'arxiu d'una clínica d'iDental

  Imatge d'arxiu d'una clínica d'iDental / Arxiu

  El jutge José de la Mata ha proposat jutjar 35 persones per la presumpta estafa de les clíniques del Grupo iDental, i de la seua successora, per estafa continuada, apropiació indeguda, falsedat documental, administració fraudulenta, alçament de béns, blanqueig de capitals i organització criminal.

  L'Audiència Nacional posa fi a aquesta peça centrada en els delictes econòmics comesos que ha deixat 120.000 afectats a la Comunitat Valenciana. Des de la trama per a obtindre finançament de Bankia fins a les operacions fraudulentes d'Idental amb els clients. Fora de la peça queden els fets i delictes contra la salut pública i també els delictes contra la hisenda pública, que es jutgen en la part principal del cas.

  El jutge va proposar també processar els cinc màxims responsable del Grupo iDental i la seua successora per la peça en què s’ha investigat un frau a la Seguretat Social, valorat en 23,6 milions d'euros. Uns fets pels quals la Fiscalia demana penes de sis anys de presó i multes de 90,3 milions d'euros.

  Segons relata en aquesta nova resolució, iDental va ser venut pels primers propietaris, Antonio García Pellicer i Vicente Castañer, a altres tres dels principals imputats, Luis Sans i els germans José María i Juan Garrido López que, segons el que s‘ha investigat, es creu que van tractar de repetir l'estafa amb el grup Instituto Odontológico Asociados (IOA).

  García Pellicer i Castañer, amb el suport directiu d'altres persones imputades, van constituir el Grupo iDental, així com tota l'estructura societària derivada i el van posar en marxa fins a arribar finalment a vendre'l a l'entramat de Luis Sans i els Garrido López.

  Aquesta segona organització, segons el jutge, ha estat durant anys, desenvolupant una estructura societària gràcies a la qual van aconseguir fraudulentament un important finançament de Bankia per a la invertir-lo en diferents explotacions mercantils, amb l'objectiu d’enriquir-se a costa dels fons desemborsats per l'entitat bancària.

  L'operativa fraudulenta es va repetir almenys en sis societats i va obtindre de fons provinents de Bankia per 54 milions d'euros en préstecs hipotecaris obtinguts fraudulentament.

  L'estratègia del frau

  Segons la resolució del jutge, l'estratègia de frau consistia a oferir serveis odontològics sofisticats i d'alta qualitat als clients, a preus irrisoris, amb ple coneixement de la incapacitat del grup de proporcionar els serveis compromesos i amb total menyspreu de la salut bucodental i estat dels seus usuaris, fent-los creure que el cost molt elevat dels serveis estava cobert mitjançant subvencions o ajudes oficials. Una vegada captat, es pressionava el client de forma molt agressiva per a fer-li signar els pressupostos i els correlatius crèdits al consum.

  La resolució inclou les amenaces i coaccions que van patir els perjudicats d’ iDental per part del Departament de Qualitat. També detalla lesions com a perforació de septe nasal, del timpà, fractura de mandíbula, extraccions de peces sanes o infeccions i al·lèrgies pels materials utilitzats, per la qual cosa els afectats van haver de ser atesos per metges de medicina general per a esmenar o pal·liar les lesions i seqüeles.