Els agricultors protesten per la destrucció d'ametlers en plena campanya a Benifato, Benimantell i Tàrbena

Els productors de la Marina Baixa afectats per la xilel·la demanen a la Conselleria d'Agricultura que no triture més arbres fins que no es faça la collita

Treballs de neteja d'una màquina excavadora de l'empresa Tragsa en un dels camps afectats per la xilel·la
Treballs de neteja d'una màquina excavadora de l'empresa Tragsa en un dels camps afectats per la xilel·la

Els agricultors de la comarca de la Marina Baixa demanen a la Conselleria d'Agricultura que paralitze la destrucció d'ametlers perquè estan en plena temporada. D'ací a una o dues setmanes, l'ametla estarà madura i es podrà collir. Hui, dijous, l'empresa Tragsa estava triturant arbres a Benifato i Tàrbena. Ahir dimecres ho va fer a Benimantell, a la finca El Clot, on es va detectar el primer focus de xilel·la a la Comunitat Valenciana.  

El president de l'Associació d'Afectats per la Xylella fastidiosa de la Marina Baixa, Adolfo Ribes, considera que aquest és un moment molt roín per al agricultors, perquè "estem en plena collita i estan triturant igual". Ribes ressalta que el protocol que està aplicant la Conselleria d'Agricultura de destruir els arbres afectats està totalment equivocat. "De la manera que estan fent-ho no es pot eliminar el bacteri i, a més a més, està fent-se d'una manera massa lenta des del primer moment en què es detecta un focus d'infecció". 

La principal reivindicació d'aquesta associació és que la Conselleria d'Agricultura modifique la intervenció i passe del pla d'eradicació a un altre de contenció, que consistiria a llevar només els arbres malalts i a fer una anàlisi de tots els que l'envolten per veure si estan sans o no. 

Des de fa un any, el que es fa és destruir l'arbre infestat i tots els que hi haja en un radi 100 metres amb independència de si tenen xilel·la o no, o de si estan en plena producció. El director general d'Agricultura assegura que és la millor manera d'evitar que la plaga s'escampe a altres conreus i a la massa forestal.

En el cinc anys següents a la destrucció dels arbres afectats per la xilel·la no es pot plantar res en el terreny o bancal afectat.

També et pot interessar

stats