Què fer si ens ha tocat la loteria

On i quan es cobra? S'han de pagar impostos? Resolem els dubtes més freqüents quan es guanya la loteria.

Què fer si ens ha tocat la loteria
Què fer si ens ha tocat la loteria

Cada 22 de desembre la sort somriu a un grapat de valencians i valencianes quan un dels seus números ix del bombo del sorteig de la loteria de Nadal en companyia d'algun dels més de 15.000 premis que es reparteixen durant tot el matí.

Es tracta d'una il·lusió compartida per tota la ciutadania, però que només unes poques persones poden experimentar. Però, què fer una vegada sabem que el nostre dècim té premi?

Fins a quan es pot cobrar?

El termini per a poder cobrar els premis de la loteria de Nadal és de tres mesos començant a contar des del 22 de desembre a les 18:00 hores. És a dir, la data màxima per a reclamar els nostres diners serà el 22 de març de 2021. En cas de no fer-ho, Hisenda es quedarà amb l'import íntegre del premi.

Quant es cobra?

Una novetat enguany és que s'ha augmentat el límit exempte del gravamen especial que s'imposa a la loteria dels 20.000 als 40.000. Així, tots els premis inferiors a aquesta quantitat no hauran de pagar impostos a Hisenda, però el tercer, el segon i el primer continuen tenint una obligació fiscal.

La grossa, premiada amb 400.000 euros al dècim, tributarà només per 360.000 euros dels quals Hisenda se'n quedarà un 20%. Per tant a la persona guanyadora li correspondran 328.000 euros i a l'administració, 72.000.

En el cas del segon premi, dotat de 125.000 euros al dècim, només es gravaran 85.000 euros dels quals 17.000 seran per a l'Estat i 108.000 per a l'afortunat o afortunada. I en el cas del tercer premi, amb 50.000 euros al dècim, serien 2.000 per a Hisenda i 48.000 per a qui haja guanyat.

La resta de grans premis no hauran de pagar cap tipus d'impost.

On es cobra?

Si l'import és inferior a 2.000 euros, podrem cobrar el premi en qualsevol punt de venda oficial de Loteries i Apostes de l'Estat i només caldrà presentar-hi el dècim.

Per contra, per a un import igual o superior a aquesta quantitat, haurem de rebre el pagament a través d'algun dels bancs autoritzats: Abanca Corporación Bancaria, Banc de Sabadell, Bankia, BBVA, Caixa Bank, Cajamar, Caja Sur BBK, Ibercaja, Kutxabank i Unicaja. En aquest cas, a més del dècim premiat, haurem de presentar el DNI.

Les entitats financeres no poden cobrar cap mena de comissió per fer aquesta operació.

Per últim, qui haja comprat el seu dècim a través del web o l'app oficials de Loteries i Apostes de l'Estat només ha de sol·licitar el cobrament des de la mateixa plataforma, prèvia verificació de les dades personals.

Com compartir un dècim?

Compartir dècims és molt habitual, però, si no es fa correctament, es poden generar problemes a l'hora de cobrar-lo. El secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, Vicente Inglada, ha explicat a À Punt Notícies com fer-ho de manera segura i garantista per a totes les parts.

La primera cosa que cal fer per a compartir un dècim és decidir quins seran els percentatges de repartiment i fer fotocòpies del dècim. Després, la persona depositària del dècim haurà d'entregar a cada participant una fotocòpia signada per ella mateixa amb el nom i el DNI en què s'indique, a més, que eixa persona juga en eixe número, sèrie, fracció i sorteig, la quantitat d'euros acordada.

Inglada ha subratllat la importància de "tindre en compte la fiscalitat i la legalitat del premi", ja que, en el cas dels tres premis més grans, existeix un gravamen que afecta també a l'hora de repartir. És a dir, saber que Hisenda ingressa el premi net i tindre-ho en compte a l'hora de calcular a quant s'ix per cap.

Així, ha recomanat que, en la mesura del possible, vagen a arreplegar els diners totes les persones que participen del dècim juntes i amb el document firmat, on queda clar quin és el repartiment que es farà del premi.

Això és perquè la loteria de Nadal no es declara en l'IRPF, però l'Agència Tributària ha de tindre constància de l'impost que cada persona ha de pagar perquè els possibles rendiments que genere aquesta quantitat sí que han d'aparéixer en la declaració de la renda.

L'opció que ho cobre tot una sola persona i després faça transferències pot tindre conseqüències negatives perquè Hisenda podria considerar-ho una donació i caldria pagar impostos.

Per últim, Inglada ha aconsellat a la ciutadania "meditar molt" la quantitat de diners rebuda i "fer una inversió correcta", ja que l'eufòria de rebre el premi pot fer prendre decisions massa impulsives. També ha fet una crida al consum responsable i sostenible.

També et pot interessar

stats