Investiguen la responsabilitat de l'empresa organitzadora i els excursionistes rescatats a Xàbia

Salvament Marítim ha rescatat 22 persones atrapades pel temporal a la cova del Llop Marí.

VÍDEO | Investiguen la responsabilitat de l\'empresa organitzadora i els excursionistes rescatats a Xàbia

El delegat del govern central a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, ha anunciat que s'ha obert un expedient informatiu per a esclarir qui va organitzar la ruta de surf de rem a la cala de la Granadella, a Xàbia, que va acabar amb 22 persones atrapades a la cova del Llop Marí, a les quals hagué de rescatar Salvament Marítim. 

“Hi havia avís taronja, i crec que és raonable entendre que ni adults ni xiquets han d’eixir a practicar esports aquàtics”, ha expressat Fulgencio. “Potser no era el millor dia per a fer aquest tipus d’activitat”, ha insistit, i ha agregat que la delegació del govern obrirà una investigació per a determinar si s’ha de repercutir el cost del rescat a l’empresa organitzadora de l’activitat aquàtica.

Ara la delegació del govern investiga la possible responsabilitat dels excursionistes que diumenge van eixir a navegar a Xàbia malgrat l’avís meteorològic i van quedar atrapats a conseqüència del temporal de vent. També espera determinar quina empresa o guia va decidir mantindre l'activitat tot i el mal oratge, en un medi com l'aquàtic, que requereix un cert grau de destresa i habilitat. 

El decret que regula el turisme actiu a la Comunitat Valenciana preveu sancions per als qui posen en risc la seguretat de les persones. A més, estan obligats a tindre una assegurança de responsabilitat civil.

Sis hores de rescat

Més de sis hores ha durat el rescat de les 22 persones. L’helicòpter de Salvament Marítim ha acabat l’operació de rescat aquesta mitjanit i ha traslladat les persones a Alacant i l’aeroport de Manises, les quals presentaven signes d’hipotèrmia, i tres d’elles havien patit fractures.

El grup, amb tres xiquets, havia arribat de València per a practicar surf de rem en aigües de Xàbia, per la platja de la Granadella. Hi havia alerta meteorològica per mala mar, però l’empresa que contractaren per a realitzar l’activitat aquàtica va ignorar l’avís. Quan el vent va començar a bufar més fort i l’onatge va ser més destacable, s’hagueren de refugiar a la cova, que té difícil accés, per a protegir-se del temporal, ja que les corrents els arrossegaven mar endins.  

La cala del Caló, on està la cova, no té accés per terra, només per mar, i una vegada dins, el fort onatge els va impedir eixir. El grup va fer el crit d’alarma perquè una de les dones atrapades s’havia trencat un braç i, cap a les 18:00 hores, començà el rescat. En l’operatiu ha participat un equip de busseig, diverses embarcacions i un helicòpter de Salvament Marítim que primer rescatà la dona i la seua filla menor d’edat, que també estava ferida.  

Després, començà el rescat contrarellotge de la resta de persones en grups de set en set. El primer grup el portaren a Alacant, entre els quals hi havia dos persones amb costelles trencades, i la resta l’han traslladada a l’aeroport de Manises. En l’operació han participat, a més de Salvament Marítim, la Policia Local de Xàbia, la Creu Roja, Protecció Civil, el grup d’activitats subaquàtiques de la Guàrdia Civil i el grup de rescat de muntanya, que arribaren amb zòdiacs a la cala i els portaren mantes tèrmiques i aigua. Segons les fonts de salvament, ha sigut un rescat “molt complicat” perquè la zona és de difícil accés i hi ha perill de despreniments dels penya-segats. A més, assenyalen que l’empresa ha tingut una “greu irresponsabilitat” i imprudència per no suspendre l’activitat, tot i l’alerta per forts vents i mala mar. 

També et pot interessar

stats