Un informe recull més de 15 vulneracions dels drets dels valencianoparlants durant 2019

Elaborat per diverses associacions, el document vol reivindicar aquest tipus d'actes discriminatius

Escola Valenciana
Escola Valenciana / Europa Press

Diverses entitats de l'àmbit educatiu, sindical i cultural han recollit més d'una quinzena de vulneracions dels drets dels valencianoparlants ocorregudes el 2019 i que s'apleguen en un informe que han entregat a l'Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat. Aquest document "vol visibilitzar la discriminació que pateix la ciutadania quan parla valencià" i remarca que la discriminació es pateix "malgrat estar a l'empara de la llei vigent".

Les responsables de l'informe són les associacions Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, Acció Cultural del País Valencià, CCOO-PV, Intersindical Valenciana, STEPV, FE CCOO PV, Fampa-València, Acicom, Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Plataforma pel Dret a Decidir i la Societat Coral el Micalet.

Entre els fets que s'han inclòs figuren alguns "amb molt de ressò mediàtic", com per exemple "la discriminació que va patir un veí d'Elx, registrat, traslladat a comissaria i denunciat per haver-se dirigit en valencià a dos agents de policia".

En el grup d'aquests casos de particulars, també es recull el d'una veïna de València que denuncia que va acudir al centre de salut de Campanar perquè patia una afonia i la metgessa li va respondre "No entenc el valencià, així que si vol que l'ajude..."; un veí d'Alacant al qual un policia local li va dir que allí "l'idioma oficial és l'espanyol"; el d'un sanitari de Sant Vicent del Raspeig que li va cridar a un pacient que va utilitzar el valencià "Visca Espanya, visca el rei, visca l'orde i la llei!". Així mateix, recullen la queixa d'una usuària que va telefonar a la Tresoreria de la Seguretat Social a Xàtiva per a fer una consulta i la treballadora que la va atendre li va dir "estàs cridant a la Tresoreria de la Seguretat Social i has de parlar-me en castellà".

Les entitats que han elaborat l'informe han traslladat al director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, la seua "preocupació per les discriminacions que pateix la ciutadania quan parla valencià" a la Comunitat Valenciana, "malgrat estar emparada per la llei". També s'ha fet arribar la documentació al Síndic de Greuges.

Davant "les contínues vulneracions de drets que es produeixen contra la ciutadania valencianoparlant", Escola Valenciana ha instat, a través d'un comunicat, el Consell a "legislar i establir els mecanismes necessaris per a acabar amb les vulneracions de drets lingüístics que pateixen les persones valencianoparlants mitjançant una llei d'igualtat lingüística".

També et pot interessar

stats