• Un robot interactiu ajuda les persones majors a fer exercici

  Notícies Societat | València | 14/10/2018 15:55
  À Punt NTC

  Pharos determina els exercicis més adequats en funció de les capacitats de cada persona

  Pharos és un robot interactiu concebut per a ajudar les persones majors en les seues activitats físiques a casa i que pretén convertir-se en "un company més" d'aquest col·lectiu. Aquest assistent virtual, amigable i d'ús fàcil, està destinat a promoure la vida sana i afavorir un envelliment actiu.
  Així ho preveu el projecte hispanolusità que desenvolupen conjuntament investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat d'Alacant i la Universidade do Minho (Portugal). 

  Vicente Julián, investigador del Grup de Tecnologia Informàtica i Intel·ligència Artificial de la UPV, destaca que, a més, Pharos recomana periòdicament activitats físiques personalitzades. El robot inclou també una interfície visual i física que interactua amb l'usuari per a identificar-lo amb una càmera.
  "Una vegada identificat l'usuari, Pharos determina els exercicis més adequats en funció de les seues capacitats", explica Ester Martínez, investigadora del Grup de Robòtica i Visió Tridimensional (RoViT) de la Universitat d'Alacant.

  Segons l'últim informe sobre evolució de la població mundial elaborat per l'ONU, el 13% de la població actual supera els 60 anys, i l'any 2050 aquest percentatge pràcticament es duplicarà i arribarà al 25%. Les tecnologies, afegeixen des de la UPV, han d'adaptar-se a aquest canvi demogràfic. Just com a resposta a aquest context va nàixer el projecte Pharos, que s'ha publicat recentment a la revista Sensors.

  Pharos es basa en el robot comercial Pepper, al qual els investigadors han afegit dos mòduls: el primer d'ells recomana un programa d'exercicis adaptat a cada usuari, mentre que el segon, mitjançant avançades tècniques d'intel·ligència artificial, avalua si l'usuari els realitza correctament. 
  És una ferramenta, asseguren, "molt útil per a cuidadors i assistents, ja que permet visualitzar de forma molt senzilla si disminueix la capacitat de fer determinats exercicis, cosa que pot revelar problemes físics i/o cognitius progressius".