• VÍDEO | Equitat, l’assignatura pendent de les universitats

  Notícies Societat | 19/05/2019 14:02
  À Punt NTC

  Un informe de la Xarxa Vives d’Universitats, en què han participat més de 40.000 estudiants de 20 universitats de Catalunya, la Comunitat Valenciana, les Illes Balears i Andorra, demostra que estudiar una carrera universitària continua sense estar a l'abast de tothom.  

  L’informe Via Universitària: Accés, condicions d’aprenentatge, expectatives i retorns dels estudis universitaris (2017-2019) conclou que més de la meitat dels alumnes provenen de classes altes. Per contra, la classe social baixa és la menys representada i suposa només l’11% de l’estudiantat.

  El suport familiar, essencial

  L’estudi també constata que els progenitors són els principals finançadors dels estudis, tant en els graus (58%) com en els màsters (43%). De fet, per al 25% de l’estudiantat de grau, els ingressos familiars són l’única font de finançament amb què afronten les despeses derivades dels estudis universitaris. 

  Les beques són la segona font d’ingressos en importància, però 6 de cada 10 estudiants declara no rebre’n cap. Per això, el canvi en el sistema de beques és una de les grans reivindicacions entre l’alumnat.

  6 de cada 10 estudiants de grau viuen amb els pares

  D’altra banda, el 63% dels estudiants universitaris de grau viuen a la llar familiar, una situació contrària a la de la majoria de països europeus, on viuen majoritàriament fora de casa dels progenitors. De fet, només el 36% de l’estudiantat europeu viu a casa del pares.

  Majoria de dones

  Les dones són majoria a la universitat (62%), però la seua presència és encara minoritària en les enginyeries (32%) i titulacions mixtes (44,6%). De fet, elles s’orienten cap a les àrees de salut, mentre que els homes ho fan cap a l’espai exterior de poder i de presa de decisions.