• VIDEO | La recepta de les tempestes

  À Punt NTC L'oratge | 25/04/2019 18:09
  Oratge À Punt

  Què necessita un núvol per a acabar convertint-se en una tronada?

  El temps primaveral va consolidant-se i, amb ell, apareixen les primeres tronades. Però, per què es formen ara aquestes tronades i no a l'hivern?

  Perquè es desenvolupe una tronada han de donar-se diversos fenòmens atmosfèrics al mateix temps, i durant el període hivernal es poden donar, però amb menys potencial.

  Els principals ingredients perquè es desenvolupe una tronada són:
  - Aire fred en altura
  - Atmosfera inestable* i bombolla d'aire càlid
  - Humitat ambiental elevada
  - Calfament diürn del sòl
  - Convergència de vents (efecte dispar)

  Un dels ingredients principals esmentat anteriorment és la massa inestable d'aire càlid, i és per açò que en hivern les tempestes són pràcticament inexistents. Si disposem d'una bombolla d'aire càlid, i l'atmosfera es troba en situació inestable, aquesta obliga l'aire càlid a separar-se del seu nivell per forces del fluid que l'envolta. Aquest aire càlid, per tant, va guanyant altura i va gelant-se. Arribarà un punt en el qual el vapor d'aigua que conté la bombolla s'acabarà saturant i condensant, i es formaran així els primers núvols. Arribats a aquest punt, l'atmosfera pot continuar tenint energia per a continuar elevant la massa d'aire, i és quan comencen a formar-se els cúmuls i van guanyant entitat i presència.


  Perquè es formen els grans cumulonimbes, a més de tots els anteriors ingredients cal afegir el conegut com a efecte trampolí,  que ofereix la convergència de vents en un punt, l'efecte orogràfic. Açò, és el que acabarà per dotar de suficient energia la massa d'aire càlid ascendent per a fer que guanye altura fins a l'estratosfera. 


  Castelló, una de les zones de la Península que més dies de tempesta té.

  És pel relleu i per les peculiaritats geogràfiques de Castelló el que permeten que es desenvolupen les tempestes amb més freqüència a la zona del Maestrat. Hi ha poblacions de Terol, com Mosquerola o Fortanete, on reben de mitja uns 900 impactes de llamps a l'any. Aquestes tempestes de Castelló es formen just en aquesta zona perquè és on convergeixen les brises de SE humides, provinents de la zona costanera, i el vent de mestral que es canalitza per la vall de l'Ebre.


  *L'atmosfera es troba en situació inestable quan el gradient ambiental de temperatura és major que el gradient adiabàtic sec.