Compte arrere per a les PAU: l'estudiantat valencià, davant una selectivitat marcada per la pandèmia

Vora 24.000 joves que han cursat batxillerat esgoten les hores d'estudi abans d'enfrontar-se uns exàmens molt diferents d'altres anys.

VÍDEO | Compte arrere per a les PAU: l'estudiantat valencià, davant una selectivitat marcada per la pandèmia

A poc menys de 24 hores perquè comencen les proves d'accés a la universitat (PAU) a la Comunitat Valenciana, vora 24.000 joves que han cursat estudis de batxillerat esgoten les últimes hores abans d'enfrontar-se aquest dimarts als exàmens de selectivitat. És la convocatòria amb més estudiants inscrits de la dècada, un 18,4% més que el 2019. Enguany comença més tard del que estava previst, quasi un mes després, i serà molt diferent a la dels últims anys, amb protagonisme absolut de la Covid-19 i les mesures de distanciament social per a previndre la propagació del virus.

La pandèmia de coronavirus deixa un any extraordinari també en l'àmbit educatiu i ha obligat a endarrerir les PAU, que a més canvien d'ubicació i se celebraran als instituts de secundària, envoltades per un protocol especial de seguretat. La mascareta serà obligatòria i se'n repartiran 33.500 entre el professorat i l’alumnat, a més de 3.000 unitats de gel hidroalcohòlic. Una altra de les novetats és que no es podrà intercanviar material, com ara folis o bolis, entre els companys.

Vora 460 instituts treballen a estall per a garantir el bon funcionament de les proves. Vora 5.000 persones, més del doble del que és habitual, controlaran el procés i a les portes dels centres educatius hi haurà policies locals durant els tres dies que dura la selectivitat.

Poc abans de l'inici de les proves, els centres descarregaran els exàmens i s'imprimiran allí mateix, o siga, que no vindran precintats des de fora com és habitual. Açò serà possible gràcies a l'aplicació informàtica que s'ha desenvolupat i que es va provar en el simulacre dut a terme dimarts passat i coordinat per les conselleries d'Interior i Justícia i la d'Universitats, Ciència i Societat Digital.

Enguany hi ha més optatives en els exàmens perquè l’alumnat puga triar els temes que han tractat en classe, abans que es tancaren els instituts. Les preguntes, de fet, prioritzaran el temari impartit en el primer i el segon trimestre.

S'aconsella a l’alumnat que tinga símptomes de Covid-19 i que no es presente a les proves perquè podrà fer-les al setembre amb els mateixos drets que la convocatòria de juliol, segons ha explicat Antonio Gil, coordinador general de les PAU a la Comunitat Valenciana. En cas que es detecten símptomes en algun candidat, s'activarà el pla d'emergències i es telefonarà al 112 perquè decidisca si pot continuar amb els exàmens.

També et pot interessar

stats