El govern espanyol suspendrà la regla del gasto perquè els ajuntaments pugen invertir els superàvits

Hisenda rectifica després del fracàs al Congrés del projecte de llei del govern espanyol per a desbloquejar la situació.

Declaracions de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, anunciant la suspensió de la regla del gasto

El Ministeri d'Hisenda suspendrà la regla del gasto de la llei d'estabilitat pressupostària per a l'any 2020 a fi de que els ajuntaments puguen disposar del seu superàvit dels anys 2018 i 2019. Així ho ha confirmat la ministra d'Hisenda i portaveu del govern, María Jesús Montero, en declaracions a La Sexta.

L'executiu ha pres la decisió després que la majoria del Congrés va tombar dijous el decret llei que arreplegava l'acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per a la cessió a l'Estat dels romanents municipals, que el govern espanyol va pactar en solitari amb la majoria socialista de la institució supramunicipal.

La idea de l’executiu és recuperar la part de l’acord on hi havia consens, que Montero ha xifrat en el 85% de les mesures, i presentar-les en un nou drecet llei que permeta superar la regla del gasto i donar “un millor finançament” als ajuntaments “mentre es discuteix el problema dels romanents” amb els grups polítics. És a dir, que es vol evitar que els temps de discussió política comprometen l’accés dels ajuntaments a un millor finançament, com ja es va fer en el cas de les comunitats autònomes”. Segons la ministra aquesta fórmula permetrà recuperar els municipis més de 3.000 milions del seus estalvis per a cobrir les urgències en l’atenció de proximitat derivades de la pandèmia.

Els consistoris tenen immobilitzats més de 14.000 milions dels seus estalvis en depòsits bancaris i no els poden gastar per les imposicions de la regla del gasto, per a no incórrer en dèficit, tot i l'emergència actual. Per a desbloquejar la situació el govern espanyol va plantejar els ajuntaments que cediren els estalvis que no podien gastar a canvi d'un fons perquè cobriren necessitats derivades de la pandèmia als territoris. Però ni la fórmula va convéncer els alcaldes ni la gestió política de les aliances els grups polítics, que finalment votaren en contra del projecte de llei, en la que s'ha convertit en la primera derrota parlamentària del govern de coalició.

El president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Abel Caballero, ha agraït la decisió del govern espanyol, sobre el que assegura que ara pren la iniciativa “per a reconstruir allò que va demolir una votació negativa”. Ha valorat que la mesura suposa un avantatge per als ajuntaments i les corporacions locals en general.

Diversitat d’opinions entre els consistoris

En aquest sentit, també s’hi ha pronunciat l’alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), que ha acollit amb satisfacció la nova decisió, però ha insistit que ha d'anar acompanyada de diàleg amb els consistoris. “Cal rectificar el mètode, cal dialogar i cal que els ajuntaments participen”, ha dit.

Per la seua banda, l'alcalde popular d'Alacant, Luis Barcala, ha demanat que puguen disposar lliurement dels fons, i ha lamentat que la solució arribe al setembre. “Duem mesos dient que el govern espanyol havia de posar alguna solució”, ha manifestat.

També et pot interessar

stats