14 projectes transformadors aspiren a captar 12.000 milions a través de l'Estratègia Valenciana per a la Recuperació

La Generalitat presenta un document que té cinc eixos amb què es vol que siga una palanca de canvi per a transformar l'economia autonòmica.

14 projectes transformadors aspiren a captar 12.000 milions a través de l'Estratègia Valenciana per a la Recuperació
14 projectes transformadors aspiren a captar 12.000 milions a través de l'Estratègia Valenciana per a la Recuperació

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat que l'Estratègia Valenciana per a la Recuperació és una "resposta" i un "camí" atesa la crisi. "Hui en presentem el camí. Resistir, recuperar, reinventar", és el triple objectiu que guiarà els passos del Consell. Puig ha defensat que el document vol, per una banda traure la Comunitat Valenciana de la crisi que viu per la pandèmia, però també vol impulsar una transició de l'economia autonòmica. El president de la Generalitat ha intervingut al final d'un acte a València al qual han assistit els màxims responsables polítics de la Comunitat Valenciana, així com representants dels empresaris i dels sindicats. "Necessitàvem un camí propi i això és el que marca aquesta estratègia", ha resumit. Parla de 14 projectes tractius seleccionats per la capacitat de captar fons i la potència per a impulsar la renda i el treball a curt i mitjà termini". Els 14 projectes estan quantificats en 12.000 milions d'euros i amb ells es preten captar la màxima quantitat de fons europeus.

Els projectes transformadors a què ha fet referència són: la digitalització de serveis públics (especialment l'educació digital, una sanitat digital avançada o una justícia moderna); la digitalització del teixit productiu (en els sectors industrials o en el sector primari i serveis); el reforç de la resiliència del teixit productiu mitjançant instruments financers (i que inclou un clúster industrial per a la salut); la gestió eficient dels recursos hídrics (aigües residuals, regadius i projectes emblemàtics com l'Albufera); mesures per al despoblament rural i la preservació de la biodiversitat (amb un pacte pels boscos o el programa d'infància i adolescència al món rural); l'energia sostenible; l'arquitectura bioclimàtica i la sostenibilitat energètica, amb un pla per a la rehabilitació residencial; l'impuls de les infraestructures per a la competitivitat i la transició ecològica (inclou el transport públic o una aposta per la mobilitat sostenible); l'educació i la igualtat per als joves (l'FP, el reciclatge formatiu o la millora del parc públic de vivendes); el coneixement, amb plans per a retindre el talent investigador; l'atenció de les persones (amb un pla de millora dels hospitals o d'infraestructures per als serveis socials); la modernització del sector turístic (amb plans de digitalizació); l'aposta en infraestructures claus (com el parc Sagunt 2 o la zona econòmica al voltant de l'aeroport de Castelló); la visió de gèneres (per a reduir la bretxa de gènere en investigació, entre altres). "La distribució dels recursos respon als criteris que marca Europa", ha afegit Puig.

Juan Ángel Poyatos, director general de Coordinació de l'Acció de Govern de la Generalitat, ha explicat que el primer repte de l'Oficina Valenciana de Transformació és identificar grans projectes transformadors i treballar per a ajudar que els projectes arriben als recursos. Poyatos ha deixat clar que les empreses tindran una funció molt important en aquest procés. L'Oficina analitzarà els projectes, hi identificarà fonts de finançament i ajudarà a dissenyar-los. El director general de Coordinació confia que tot el procediment comence la pròxima primavera, quan podrà iniciar-se el pla del govern.

El director de l'IVIE (Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques), Paco Pérez, ha explicat les grans línies estratègiques i els objectius de l'Estratègia Valenciana per a la Recuperació. Pérez ha explicat el conjunt de propostes que conté aquesta estratègia, que marcarà la sort de la Comunitat Valenciana "durant la pròxima dècada". A més, ha esmentat els tres pilars del document que es presenta: l'esforç per consensuar un diagnòstic i les mesures que cal impulsar, els fons europeus per a la recuperació i la modernització de les economies comunitàries, i el tercer, el pla del govern espanyol per a la transformació de l'economia espanyola.

L'estratègia està formada per un conjunt de propostes que orienten les transformacions que cal abordar. El document té cinc eixos d'actuació:

1. Treball, el coneixement i la investigació: aquest eix parla d'un reforç de les polítiques actives de treball, de la formació professional, de les universitats, la ciència o de millora de les competències tecnològiques.

2. Resiliència econòmica i la transformació digital: aquest eix parla de l'ús intensiu de la tecnologia, de l'impuls a la innovació i a l'emprenedoria, de l'impuls als sectors productius, d'una aposta per les grans infraestructures digitals o de la professionalització de les empreses.

3. Transició ecològica i la cohesió territorial: aquest eix té com a reptes associats al desenvolupament de les energies netes, l'eficiència energètica, la mobilitat sostenible, l'ordenació del territori, la lluita contra el despoblament o la connectivitat.

4. Cura de les persones i la inclusió social: a través del reforç del sistema sociosanitari en totes les seues vessants, la lluita contra la pobresa, els serveis socials i d'atenció als més vulnerables o la vivenda.

5. Governança autonòmica transparent i cada vegada més eficient.

Poc abans, Ana Berenguer, directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques, ha defensat que el pla no és sols un document per a la recuperació "és una gran palanca de canvi, un full de ruta per al futur de la Comunitat Valenciana".

També et pot interessar

stats