60.000 voluntaris proven la fase final de la vacuna de Janssen en la qual participa Espanya

Aquesta vacuna contra la Covid-19 no necessita temperatures sota zero i només requereix una injecció en lloc de dues.

Dues investigadores de la farmacèutica Janssen, de Johnson & Johnson
Dues investigadores de la farmacèutica Janssen, de Johnson & Johnson / Janssen

La vacuna contra la Covid-19 de la farmacèutica Janssen, amb seu a Bèlgica i dins del grup nord-americà Johnson & Johnson, entra en l'última fase. Ha començat un dels assajos més grans del món, amb 60.000 voluntaris en 215 clíniques dels Estats Units i d'altres països, com Espanya, per a provar la seua eficàcia i seguretat. Es converteix així en la quarta vacuna que entra en aquesta última fase abans que s’aprove definitivament, al costat de Moderna, Pfizer i AstraZeneca.

D'aquesta vacuna ja hi ha hagut assajos en tres hospitals espanyols, els madrilenys de La Princesa i La Paz i l'Hospital Universitari Marqués de Valdecilla de Santander. El nou assaig forma part de l'operació Warp Speed (màxima velocitat), llançada pel govern dels EUA per a accelerar el desenvolupament de vacunes i tractaments.

El pacient rep un organisme modificat genèticament

A diferència d'altres vacunes, en aquest cas no es provoca una infecció, ja que el pacient no rep el virus pròpiament, sinó un adenovirus, és a dir, un organisme modificat genèticament amb proteïnes del coronavirus que es vol neutralitzar.

Segons ha detallat l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels EUA, la vacuna de Janssen compta amb dos avantatges respecte als seus competidors: no és necessari el seu emmagatzematge a temperatures sota zero, la qual cosa en facilitaria la distribució, i la immunització pot produir-se quan el pacient rep només una dosi, en comptes de dues.

Trump va prometre dimecres passat que distribuirà 100 milions de dosi abans de finals d'any i va contradir així un dels experts de més alt rang en el seu govern, Robert Redfield, qui hores abans havia afirmat que la majoria de la població no podria accedir a una vacuna fins al tercer trimestre de 2021.

Processos "rigorosos" per a provar que és "segura"

La farmacèutica calcula que disposarà de suficients resultats a la fi d'any i la companyia preveu manufacturar mil milions de dosis en 2021. De totes maneres, Redfield, que ha comparegut al Senat al costat de Stephen Hahn, que dirigeix l’FDA, ha formulat un compromís d'anar pas a pas: "L’FDA no autoritzarà ni aprovarà una vacuna amb la qual no ens sentiríem còmodes per a donar a les nostres famílies". A més, Hahn ha assegurat que la seua agència seguirà uns processos "rigorosos" per a provar que "és segura".

També et pot interessar

stats